Bejelentkezés bérlőként Bejelentkezés tulajdonosként Bejelentkezés cégként

Ingatlan tulajdonosok jogai Magyarországon

31. december 2021 · 3 perc
Amikor létrejön a bérleti szerződés az ingatlan tulajdonosa és a bérlő vagy a bérlők között, akkor mindkét félnek lesznek jogaik és kötelezettségeik a másik felé. A bérleti szerződés aláírásakor, a tulajdonos átengedi az ingatlana használatát a bérlőnek és a szerződésben foglalt időtartam alatt, a bérleti szerződés kezdetétől egészen a bérleti szerződés végéig, a bérlő használhatja az albérletet. A tulajdonos egyik legfontosabb joga, hogy a bérlésért cserébe jogosult a megállapodott és a szerződésben rögzített havi bérleti díjhoz.

A bérleti szerződés rögzíti, hogy a bérlő, mekkora összeget köteles fizetni havonta bérleti díjként, milyen módon fizeti azt meg a tulajdonosnak, készpénzben vagy banki átutalással és, hogy ennek a fizetésnek mi a határideje minden hónapban. A tulajdonosnak joga van minden hónapban ezt az összeget elkérni a megadott fizetési móddal és a megállapodott határidőig. Az ettől eltérő fizetés általában a bérleti szerződés súlyos megsértésének minősül és eltérő megállapodás hiányában, általában, a tulajdonosnak lehetősége van felmondani a bérleti szerződést. A díjakkal kapcsolatban, a tulajdonosnak szintén joga, hogy a bérleti díjon felül, elkérje a lakással kapcsolatos közös költséget és a havi rezsi számlák ellenértékét illetve bármilyen olyan díjat ami a lakással vagy a társasházzal kapcsolatos és a felek megállapodtak abban, hogy ezeket a bérlő köteles fizetni a tulajdonos felé.

Ilyen egyéb díjak lehetnek például, internet előfizetés, a társasház közös tereinek a takarítási költsége, de lehet például parkolási díj is, amennyiben a társasház belső udvarán ez megoldható költségtérítés ellenében és a bérlő kéri ezt a parkolási lehetőséget. A tulajdonos másik nagyon fontos joga, hogy a bérleti időszak alatt, jogában áll ellenőrizni az ingatlan állapotát és a szerződési feltételek betartását is. Általában javasolt, hogy a tulajdonos rendszeresen ellenőrizze az ingatlant a bérleti időszak alatt, a bérlővel kialakított kapcsolattól függően akár gyakrabban, havonta vagy ritkábban, negyedévente, félévente. Ez a jog egyrészt azért fontos, mert a tulajdonos átengedi az ingatlan használatát, nem tartózkodik naponta a lakásában és időről időre szükséges ellenőriznie, hogy történt e kár vagy bármi állapotromlás az ingatlanban.

Egy lakás bérbeadásakor sok minden történhet a lakásban, például elromlik egy berendezés, kár keletkezik a berendezésekben vagy a festésben, vakolatban. Előfordulhat dugulás, csőtörés, ablaktörés vagy például elromolhat a fűtés vagy elrepedhet a zuhanytálca. A tulajdonos érdeke, hogy bármilyen kárról vagy állapotromlásról minél hamarabb értesüljön és a személyes látogatás azért fontos, hogy ne utólag derüljön ki, ha a bérlő nem tájékoztatta a tulajdonost. Amennyiben kár keletkezik a lakásban a bérlőnek felróható okok miatt vagy nem rendeltetésszerű használat miatt, akkor a tulajdonosnak joga, hogy az ilyen esetekre, a számára átadott óvadékot használja, levonja belőle a javítási költségeket. A tulajdonosnak szintén joga, hogy esetleges bérleti díj és/vagy egyéb díjak nem fizetése esetén, az óvadékot használja és a csökkentett összeggel számoljon el a bérlővel.

A lakás megtekintéséhez való jog, amellett, hogy ennek időpontját általában előre szükséges egyeztetni a bérlővel, az, hogy a tulajdonosnak jogában áll ellenőrizni, hogy a szerződésnek megfelelően használják a lakását. Például, hogy annyian laknak benne, ahány személyről megállapodtak a bérleti szerződésben illetve, hogy például lakhatási célra használják és nem üzletire, vagy, hogy a bérlő nem adta ki másnak időközben a lakást. Ezeknek a feltételeknek a megszegése szintén általában a bérleti szerződés súlyos megsértésének minősül és ezekben az esetekben a tulajdonosnak jogában áll felmondani a bérleti szerződést.

Csatlakozzon több száz elégedett tulajdonoshoz! Minden online történik a Flatio-n, így több ideje lesz és kevesebb gondja.

Ossza meg ezt a cikket:
Javasoljuk
Miért érdemes középtávra kiadni ingatlant?
Milyen lakást válasszunk kollégium helyett Budapesten?
Milyen lakást vásároljunk albérletkiadás céljára Budapesten?