Bejelentkezés bérlőként Bejelentkezés tulajdonosként Bejelentkezés cégként

Tulajdonosok kötelezettségei Magyarországon

10. december 2021 · 3 perc
Az ingatlan tulajdonosa, amikor kiadja az ingatlanát bérlőnek vagy bérlőknek, akkor a bérleti szerződés aláírása után kötelezettségei lesznek az ingatlannal kapcsolatban a bérlő felé. Az egyik ilyen kötelezettség, hogy a lakást a bérleti szerződésben meghatározott időpontig, a bérlés kezdetekor, a bérlő rendelkezésére kell, hogy bocsássa, átadva a lakáshoz tartozó kulcsokat és a lakásnak alkalmasnak kell lennie a rendeltetésszerű használathoz, tehát, olyan állapotban kell legyen a lakás és a berendezései, hogy lakható legyen az ingatlan. Ilyen feltételek például, hogy működjenek a lakásban a közművek, legyen hideg és meleg víz, lehessen fűteni és használni a konyhát a berendezéseivel együtt, működjön például a főzőlap, a sütő, az elszívó, a hűtő.

Szintén fontos, hogy a lámpatestek a lakásban használhatók legyenek, működjenek a villanykapcsolók és a konnektorok. Minden más tartozéknak is működni szükséges, tehát például, a wc-nek, az ajtók és az ablakok jól záródjanak, ha van redőny, akkor az is megfelelően működjön. A tulajdonosnak a rendeltetésszerű használhatóságot a bérleti viszony alatt folyamatosan biztosítania szükséges a bérlő vagy a bérlők részére. Amennyiben meghibásodás történik a berendezésekben akkor a bérlőnek tájékoztatni szükséges a tulajdonost és a javítás mértékétől függően megállapodhatnak abban, hogy azt a bérlő intézi vagy a tulajdonos küld szakembert illetve, hogy a javítás szüksége az elhasználódás miatt következett be vagy a bérlő nem rendeltetésszerű használata miatt és, hogy a költségeket ki viseli vagy milyen arányban osztoznak a kiadásokból.

A tulajdonosnak tehát, kötelessége minél hamarabb elvégezni a javítási munkát, ha például elreped a zuhanytálca, elromlik egy háztartási gép ami a lakás része és a tulajdonos azzal együtt adta ki a lakást. További példa, hogy ha például nem működik a fűtés, akkor annak a megjavíttatása szintén a tulajdonos felelőssége, de más példa lehet még, például ablaktörés vagy elszakadt redőny zsinór is. Amennyiben olyan felújítás szükséges, ami befolyásolja a rendeltetésszerű használatot, a bérlő kérheti a tulajdonost a felújítás elvégzésére és annak megtagadása esetén a bérlőnek jogában áll felmondani a bérleti szerződést. Például, ha beázik az ingatlan és a tulajdonos nem javítja ki az érintett falat vagy helységet, akkor a bérlő felmondhatja a bérleti szerződést. A tulajdonosnak szintén kötelezettsége tájékoztatni a bérlőt az ingatlant érintő bármilyen változásról.

Ha például a társasházban felújítás kezdődik, akkor a tulajdonosnak szükséges erről tájékoztatni a bérlőt. További ilyen példa lehet, ha például változás történik a társasház szabályzatában és ez érintheti a bérlőt, például, közös kert használata megváltozik, vagy a közös udvaron megszűnik vagy ellenkezőleg, lehetőség adódik parkolásra. További kötelezettség például a tulajdonos részéről a bérlő felé, hogy amennyiben úgy állapodtak meg a lakás bérléséről, hogy a bérlő óvadékot ad a tulajdonosnak az esetleges elmaradó bérleti díjak vagy közös költség vagy rezsi díjak esetére illetve esetleges károkért a lakásban, amik a bérlő miatt következnek be, akkor a bérleti szerződés végén, a tulajdonosnak kötelessége elszámolni az óvadék összegéről a bérlő felé, levonva az esetleges költségeket és ettől függően visszaadni a teljes vagy a csökkentett összeget.

Szintén a bérleti viszony végéhez kapcsolódó kötelezettség, hogy a tulajdonosnak szükséges pontosan elszámolnia a bérlővel az utolsó hónap rezsi költségeiről. A gyakorlatban az utolsó havi számlák a kiköltözés után érkezhetnek meg és ezek összegének az elszámolásáról a bérlőnek és a tulajdonosnak szükséges külön megállapodniuk.

Csatlakozzon több száz elégedett tulajdonoshoz! Minden online történik a Flatio-n, így több ideje lesz és kevesebb gondja.

Ossza meg ezt a cikket:
Javasoljuk
Miért érdemes középtávra kiadni ingatlant?
Milyen lakást válasszunk kollégium helyett Budapesten?
Milyen lakást vásároljunk albérletkiadás céljára Budapesten?