Bejelentkezés bérlőként Bejelentkezés tulajdonosként Bejelentkezés cégként
Segítség Menü Segítség a bérbeadóknak Hogyan működik a Flatio és miért tér meg Hogyan működik a Flatio?
Kategóriák

Hogyan működik a Flatio?

A Flatio az okos módja a lakáskiadásnak. Online platformunkon keresztül összepárosítjuk a bérlőket a kifejezetten havi bérlésre rendelkezésre álló ingatlanokkal. Jelenleg a minimálisan lehetséges foglalási időtartam 5 nap, míg a maximális időtartam nincs korlátozva. A bérbeadóknak mindig lehetőségük van saját korlátozást beállítani az előnyben részesített foglalások hosszára vonatkozóan, így csak az igényeiknek megfelelő foglalásokat kapnak.

A bérbeadási folyamat a Flatio-n úgy kezdődik, hogy a bérbeadó megadja a bérbeadni kívánt ingatlan adatait. A Flatio megvizsgálja a hirdetést, majd megjeleníti azt a platformunkon. Így a potenciális bérlők láthatják, amikor szállást keresnek.

Amikor egy potenciális bérlő érdekes szállást talál, foglalási kérelmet küld. A bérbeadó kap egy e-mailt és egy szöveges üzenetben küldött értesítést. A bérbeadónak 24 órája van arra, hogy elfogadja vagy elutasítsa a kérést, de a Flatio azt javasolja, hogy a bérbeadók minél hamarabb hozzanak döntést. Ennek oka, hogy a bérlők egyszerre több kérelmet is küldhetnek, és választhatnak egy másik hirdetést, ha a másik foglalási kérelmüket hamarabb elfogadják.

Miután a bérbeadó elfogadta a foglalási kérelmet, a potenciális bérlőnek 24 órája van arra, hogy kitöltse a szükséges papírokat. Ehhez online alá kell írnia a bérleti szerződést, fel kell töltenie a személyi igazolványa másolatát, és el kell utalnia az első bérleti díjat a Flatio-hoz. Ha ezeket a lépéseket nem végzik el a 24 órás határidőn belül, a bérbeadónak joga van törölni a foglalást, és újra listázni az ingatlant. 

Ha minden papírmunka megtörtént, a bérleti szerződés érvényessé válik, és mindkét fél számára kötelező érvényűvé válik, minden joggal és kötelezettséggel együtt. Bármilyen változtatást (pl. a bérleti szerződés kiegészítése, a bérleti szerződés meghosszabbítása vagy a bérleti szerződés megszüntetése) mindkét félnek jóvá kell hagynia.

A bérleti szerződésnek tartalmaznia kell az összes bérleti díjfizetés részletezését és azok esedékességének időpontját. A bérlő minden egyes fizetést átutal a Flatio gyűjtőszámlájára, amelyről levonják a jutalékot (a jelenlegi jutalék mértéke 5% (+ ÁFA) magánszobák esetében és 7,5% (+ ÁFA) egész ingatlanok esetében).

A fennmaradó összeget a következő munkanapon utalják át a bérbeadó bankszámlájára (kivéve az első bérleti díj továbbítását az alábbiakban említettek szerint). További információkat itt talál.

A bérleti szerződés aláírása és az egyéb papírmunka elvégzése után a Flatio megosztja a bérbeadó és a bérlő elérhetőségét, hogy a szállás átadását megszervezhessék. Az átadás standard időpontja minden ingatlan esetében a bérbeadó által van meghatározva, és hivatalosan a bérleti szerződésben van rögzítve. Azonban szükség esetén lehetséges egyedi időpont-módosításban is megállapodni.

Az átadás során ne felejtse el kitölteni és aláírni az átadási jegyzőkönyvet, és fényképekkel dokumentálni a szállást. A bérleti szerződés kezdete után három nappal a Flatio automatikusan továbbítja az első bérleti díjat a bérbeadónak.

Mivel a bérleti jogviszony során sokféle helyzet adódhat, javasoljuk, hogy a bérbeadók legyenek elérhetőek, ha bérlőiknek kapcsolatba kell lépniük velük. Mindenesetre még abban a néhány esetben is, amikor a bérleti szerződés felmondására és a bérlő kilakoltatására van szükség, a Flatio ügyfélszolgálati csapata minden nap rendelkezésére áll, hogy mindkét felet a megoldáshoz vezesse.

Amikor a bérleti szerződés lejár, és a bérlője kiköltözik, javasoljuk, hogy személyesen vegye át a lakást. Így azonnal ellenőrizheti a szállást, a bérlővel együtt aláírhatja az átvételi jegyzőkönyvet (beleértve az összes szükséges információ rögzítését, pl. a károkat és azok megtérítését), és fényképekkel dokumentálhatja a szállás állapotát. Ebben a cikkben többet olvashat arról, hogyan kezelje a problémás helyzeteket.

A tartózkodás befejezése után kérjük, hogy írjon egy értékelést a bérlőről, és szükség esetén frissítse az adatokat a hirdetésben.

Segített ez a cikk?