Bejelentkezés bérlőként Bejelentkezés tulajdonosként Bejelentkezés cégként
Segítség Menü Segítség a bérbeadóknak Hogyan állítsuk be az árakat Hogyan működik a kaució kifizetése és az elszámolás?
Kategóriák

Hogyan működik a kaució kifizetése és az elszámolás?

A Flatio bérbeadói nem kérhetnek kauciót 180 napnál (6 hónapnál) rövidebb tartózkodás esetén. A 180 napnál hosszabb tartózkodás esetén a bérbeadó dönthet arról, hogy kér-e kauciót vagy sem. (Kivételt képeznek egyes országok bizonyos régiói, például Spanyolország, ahol a helyi törvények előírják a bérbeadók számára, hogy a tartózkodás hosszától függetlenül kauciót kell kérniük. Ilyen esetekben még rövid távú tartózkodás esetén is kérhető kaució). 

Azonban, hogy nyugalmat adjunk Önnek, és az Ön ingatlanában bekövetkező kár esetén lehetséges pénzügyi kártérítést nyújtsunk, ingyenes Rental Insurance - Powered by AXA fedezetet kínálunk minden olyan foglaláshoz, amely nem igényel kauciót. Ez a fedezet messze túlmutat a szokásos fedezeten, mivel az AXA Assistance 24/7-es online támogatásával együtt asszisztencia-szolgáltatásokat és jogi védelmet is tartalmaz.

Felhívjuk a figyelmet, hogy azokra a foglalásokra, amelyekhez kaució fizetése szükséges, nem terjed ki a Rental Insurance, és a kaució az egyetlen fedezet, ha bármilyen probléma merülne fel.

Ha kauciót kér, kérjük, vegye figyelembe az alábbiakat:

A kaució megfizetése

Ha a klasszikus (visszatérítendő) kauciót megfelelően állította be a Bérleményeim webes alkalmazásban és a bérlő ezután olyan foglalási kérelmet hoz létre, amelyre a beállított kaució vonatkozik, a bérlőnek a bérleti szerződés kezdetének napjáig (azaz az aláírt szerződés szerint a bérlőnek a költözés időpontjáig) át kell utalni azt a Flatio bankszámlájára.

A kauciót ezután a Flatio bankszámlájáról az első bérleti díj elküldésének napján teljes összegben továbbítjuk az Ön számlájára.

Megjegyzés: A visszatérítendő kauciót nem terheli a Flatio jutalékdíja.

Mindenesetre javasoljuk, hogy ne csak a klasszikus (visszatérítendő) kaució beszedésére hagyatkozzon, hanem ne felejtse el aláírni az átadás-átvételi jegyzőkönyvet, valamint készítsen fényképeket a szállásról a bérlőnek való átadás és a bérlőtől való visszavétel pillanatában. Ezek a dokumentumok segítenek elkerülni az esetleges félreértéseket.

Ha a kauciót az esedékességig (az aláírt bérleti szerződés szerinti beköltözési időpontig) nem fizetik be, a bérbeadóknak jogukban áll a bérleti szerződést súlyos szerződésszegés miatt büntetés nélkül felmondani. Mi ezt még ajánljuk is.

Hogyan zajlik a kaució elszámolásának a folyamata?

Bár a legtöbb esetben a kauciót teljes egészében vissza kell fizetni, természetesen előfordulhat, hogy a kaució egy részét a felmerült költségek fedezésére kell felhasználni. A visszatérítendő kaució a törvényi előírások keratein belül használható fel a kiadások fedezésére, azaz a ki nem fizetett bérleti díj(ak) vagy a szálláson keletkezett károk kifizetésére (nem takarítási szolgáltatásokra).

A visszatérítendő kaució felhasználható az energiaszámlák alulfizetése esetén is. Meg kell azonban jegyezni, hogy a Flatio bérleti díjai véglegesek, beleértve az energiköltségeket is, és hogy a bérleti szerződés szerint a bérleti díj 15%-a a közüzemi díjakra van fenntartva. Ezért, ha a bérlő fogyasztása nem haladja meg a meghatározott összeget, akkor az energiaszámlán felmerült alulfizetéseket nem lehet a visszatérítendő kaucióból érvényesíteni (a bérlő az energiaköltségeket a fizetett bérleti díj részeként fizette).

Függetlenül attól, hogy a kauciót teljes egészében visszatéríti, vagy annak egy részét a felmerült költségek fedezésére kívánja felhasználni, javasoljuk, hogy a bérlőnek adjon át egy írásos dokumentumot, amely a következőket tartalmazza:

  • a befizetett visszatérítendő kaució összege
  • minden olyan kiadás, amelyre a betétet fel kívánja használni (beleértve az igazoló dokumentumokat, például a fizetési bizonylatok vagy az energiaszámlák másolatát), az egyes kiadások pontos összegével együtt)
  • a kauciónak a bérlő részére visszafizetendő összege és a fizetési mód, amellyel a meghatározott összeget visszafizetik (készpénz vagy banki átutalás). (Banki átutalás esetén a számlaszámot is fel kell tüntetni).

Hogy megkönnyítsük a munkáját, létrehoztunk Önnek egy dokumentumsablont, amelyet a Bérleményeim alkalmazásban talál (Saját profil – > Dokumentumok – > Kaució elszámolás).sa).

Kaució elszámolás

A bérleti szerződés lejárta után el kell küldenie a bérlőnek a kaució elszámolási bizonylatát, amely tartalmazza a kaució díjait, lehetőleg a Béreléseim alkalmazás Üzenetek rovatán keresztül. (A dokumentumsablont profilja „Dokumentumok” részében találja.)

Ha nincs szükség többletköltség fedezésére, köteles a kauciót a bérlő kiköltözését követő 14 napon belül visszatéríteni. A visszatérítési időszak csak akkor hosszabbítható meg, ha további költségek merülnek fel, és időbe telhet a pontos költségekről szóló információ (pl. javítási számla) megszerzése.

Mivel a kaució kifizetése teljesen a Flatio rendszeren kívül történik, meg kell állapodnia a bérlővel arról, hogy a kauciót hogyan kapja vissza (készpénzben vagy a bérlő számlájára történő banki átutalással) részben vagy egészben (attól függően, hogy történt-e kár az ingatlanban), és meg kell tennie a kifizetést. 

Felhívjuk figyelmét, hogy ha készpénzfizetés helyett banki átutalást választ, akkor a számlaadatokat a bérlőtől kell kérnie.

Segített ez a cikk?