Bejelentkezés bérlőként Bejelentkezés tulajdonosként Bejelentkezés cégként
Segítség Menü Segítség a bérbeadóknak Bérleti szerződés A bérleti szerződés vége előtt bármelyik fél felmondhatja azt? (Felmondási szabályok)
Kategóriák

A bérleti szerződés vége előtt bármelyik fél felmondhatja azt? (Felmondási szabályok)

Jogilag különbség van aközött, hogy valaki kihátrál a szerződésből és aközött, hogy valaki felmondja azt. (Tudjon meg többet a kihátrálásról itt).

Bármelyik fél felmondhatja a szerződést. 

A bérleti szerződés kezdete előtt 

  • A BÉRLŐ által

Ha a bérlő nem tud vagy nem akar beköltözni a bérleti szerződés szerinti időpontban, akkor felmondhatja a szerződést egyoldalúan indoklás nélkül. 

Ebben az esetben, nincs értesítési időszak és érvényes amint értesítést kap a felmondásról. A preferenciáinak megfelelő felmondási szabály vonatkozik a bérleti szerződésre (a felmondási szabály típusáról az információ megtalálható a foglalási kérelemben, a Flatio-n a hirdetés részleteiben vagy a Bérléseim applikációban). 

Szigorú (30-napos) felmondási szabály

  1. Ha a bérlő 30 vagy több nappal a bérleti szerződés kezdete előtt értesíti a felmondásról, visszatérítjük az első bérleti díjat együtt a bérlőnek.
  2. Ha a bérlő 29 és 14 nap között a bérleti szerződés kezdete előtt értesíti a felmondásról, visszatérítjük az első bérleti díj a bérlőnek. A fennmaradó 50% átutaljuk Önnek.
  3. Ha a bérlő 13 vagy kevesebb nappal a bérleti szerződés kezdete előtt értesíti a felmondásról, a bérlő nem jogosult az első bérleti díjra és a szolgáltatási díjra. Az első bérleti díj teljes összege átutalásra kerül Önhöz. 

Udvarias (14-napos) felmondási szabály

  1. Ha a bérlő 14 vagy több nappal a bérleti szerződés kezdete előtt értesíti a felmondásról, visszatérítjük az első bérleti díjat együtt a bérlőnek.
  2. Ha a bérlő 13 és 7 nap között a bérleti szerződés kezdete előtt értesíti a felmondásról, visszatérítjük az első bérleti díj a bérlőnek. A fennmaradó 50% átutaljuk Önnek.
  3. Ha a bérlő 6 vagy kevesebb nappal a bérleti szerződés kezdete előtt értesíti a felmondásról, a bérlő nem jogosult az első bérleti díjra és a szolgáltatási díjra. Az első bérleti díj teljes összege átutalásra kerül Önhöz.

Barátságos (7-napos) felmondási szabály

  1. Ha a bérlő 7 vagy több nappal a bérleti szerződés kezdete előtt értesíti a felmondásról, visszatérítjük az első bérleti díjat együtt a bérlőnek.
  2. Ha a bérlő 6 nap és 48 óra között a bérleti szerződés kezdete előtt értesíti a felmondásról, visszatérítjük az első bérleti díj a bérlőnek. A fennmaradó 50% átutaljuk Önnek.
  3. Ha a bérlő 47 óra vagy kevesebbel a bérleti szerződés kezdete előtt értesíti a felmondásról, a bérlő nem jogosult az első bérleti díjra és a szolgáltatási díjra. Az első bérleti díj teljes összege átutalásra kerül Önhöz.
  • A TULAJDONOS által

Ha bármilyen ok miatt úgy dönt, hogy saját használatra szeretné a lakást, egyoldalúan felmondhatja a szerződést indoklás nélkül a kezdete előtt.

Ismét, nincs értesítési időszak és a felmondás érvényes az értesítés időpontjában (t.i., azonnal, ahogy a bérlő értesül a felmondásról), az általános felmondási szabállyal összhangban. 

A bérlő jogosult az első bérleti díj teljes visszatérítésére az alábbi feltételekkel.

  1. Ha a bérlő 30 vagy több nappal a bérleti szerződés kezdete előtt értesül a felmondásról, Önnek nem kell szerződési bírságot fizetnie.
  2. Ha a bérlő 29 és 14 nap között a bérleti szerződés kezdete előtt értesül a felmondásról, Önnek kell szerződési bírságot fizetnie a havi bérleti díj 50% összegben a Flatio-nak.
  3. Ha a bérlő 13 vagy kevesebb nappal a bérleti szerződés kezdete előtt értesül a felmondásról, Önnek akkor a havi bérleti díj 100%-ának megfelelő összegű kötbért kell fizetnie a Flatio részére.

Fontos megemlíteni, hogy ez az általános felmondási szabály érvényes akkor is amikor udvarias vagy barátságos felmondási szabályt állított be a hirdetéshez - ezek a szabályok csak a bérlő általi felmondásra vonatkoznak.

Ha szeretne felmondani egy szerződést bármilyen ok miatt, keresse az ügyfélszolgálatot ([email protected]) akik ezt lehetővé teszik.

A bérlés kezdete után

Sok különböző körülmány van amik lehetővé teszik mindkét félnek, hogy felmondják a szerződést miután a bérlés elkezdődött. A bérleti szerződés felsorolja ezeket az okokat és körülményeket. Például, ha valamelyik fél jogai és kötelezettségei meg lettek sértve.

Hogyan készítem el a felmondást? 

A szerződés felmondásának a folyamata hasonló minden esetben, a felmondási indoktól függetlenül. Az összes lépést megteheti a Bérbeadásaimban.

  1. Válassza ki a bérlőt a Bérlők részben a Bérbeadásaimban. 
  2. A bérlő neve alatti menüben válassza a Szerződések-t. 
  3. Konkrét bérleti szerződés megtekintéséhez, kattintson a Részletek gombra. 
  4. Kattintson a Szerződés felmondása gombra. 

A következő értesítési opciókat fogja látni a bérleti szerződésével összhangban:

  • Közös megegyezéssel 

A közös megegyezéssel” azt jelenti, hogy mindketten, Ön és a bérlő is beleegyezik a szerződés felbontásába. Például, ha ma megegyezik a bérlővel, hogy holnap felmondja a szerződést, válassza a "Közös megegyezéssel"-t. A rendszer megkérdezi a felmondás dátumát és a felmondás indokát. A Mentés gombra kattintva, a bérlő készít egy kiegészítést a rendszerben, amit alá kell írni online jogosultsági kóddal. Amikor a bérlő aláírta, a rendszer értesíti Önt és a fennmaradó bérleti díj újra lesz kalkulálva az új végső dátummal. A szerződés felbomlik a megegyezett napon további értesítés nélkül.

  • A bérlő által

A bérlő megszüntetheti a bérleti szerződést indoklás nélkül a standard 30 napos felmondási idővel. Két módon teheti ezt meg:

  1. A bérlő intézi a Flatio applikáción keresztül – A rendszer küld Önnek egy emailt. A 30 napos felmondási idő a kézbesítéssel kezdődik. Nem kell tegyen semmit.
  2. A bérlő kéri az Ön segítségét – Ebben az esetben a bérlő értesíti Önt, hogy szeretné felmondani a szerződést. Ez asz értesítés lehet szóban (telefonon/személyesen) vagy írásban (levél, szöveges üzenet vagy a Bérléseimen keresztül). Ezután a Bérbeadásaimban fel kell mondja a szerződést. Válassza a "Bérlő által" típust és adja meg azt a dátumot amikor a bérlő szólt, hogy szeretné felmondani a szerződést a Felmondási Dátum mezőbe (tehát, ha a bérlő tegnap szólt, akkor a tegnapi dátumot adja meg). Nem kell kitöltenie a Bérlet Felmondása Dátumra részt. Kattintson a Mentésre. 
  • A tulajdonos által

Ön is felmondhatja a bérleti szerződést 30 napos felmondási idővel és indoklás nélkül. Értesítheti a bérlőt akár szóban vagy írásban, de szükséges a Bérbeadásaimon keresztül a Flatio rendszerében is felmondani a bérleti szerződést. 

  • A szerződés súlyos megsértése miatt

Ön felmondhatja a bérleti szerződést annak súlyos megsértése miatt is 3 napos felmondási idővel, ami lehet: 

  • 7 vagy több napos késés a bérleti díj fizetéssel,
  • engedélye nélkül további albérletbe adták a lakást,
  • a bérlő megsérti a házszabályzatot, 
  • engedélye nélkül építenek/módosítanak az ingatlanán, 
  • az átadásnál nem jelenik meg a bérlő. 

Felmondási idő nélküli felmondás súlyos megsértésért (t.i. azonnali hatállyal) akkor van lehetőség, ha feltételezi, hogy súlyos kár keletkezhet a lakásban vagy a berendezésében.

Bármi is az indok, javasolt írni az ügyfélszolgálatnak ([email protected]) és átbeszélni az esetet, mielőtt súlyos megsértés miatt mondja fel a szerződést.