Bejelentkezés bérlőként Bejelentkezés tulajdonosként Bejelentkezés cégként
Segítség Menü Segítség a bérbeadóknak Jogszabályok Hogyan számolom ki az adót a bérleti bevétel után a Flatio-n?
Kategóriák

Hogyan számolom ki az adót a bérleti bevétel után a Flatio-n?

Sokszor olvashat arról a hírekben, hogy online kiadás és adózás. Tarthat attól esetleg, hogy a Flatio-n keresztüli kiadásra speciális szabályozás vonatkozhat. Azonban, az adózás megfejtése (vagy a bevételi kimutatások megszerzése) a Flatio kiadásoknál nem olyan komplex mint amennyire elsőre tűnhet.

MEGJEGYZÉS: Az alábbi információ azoknak a tulajdonosoknak szól akik Csehországban adnak ki. A többi ország esetén a szabályozás eltérő.

Befogadás típusai és szállás jellemzők

Bérleti díjbevétel adózásánál annak eldöntése, hogy adóalapot képez e (a 112/2016 sz. tv. Bevételek rögzítése szerint), szükséges tisztázni, hogy milyen bérlést nyújt. Az Adózásról szóló törvény (586/1992 sz. tv. a Jövedelemadóról, módosított, ezek után "ITA") két típusú jövedelmet különböztet meg - jövedelem önálló tevékenységből és bérleti jövedelem. 

Mindegyik kiadott szállásnak megvan a saját jellemzője, amelyből relatív könnyű megállapítani, hogy melyik jövedelem típusba esik. A legfontosabb jellemzője ennek az értékelésnek a szállás természete és az időhossz amennyire kiadják. Tehát, szükséges, megnézni, hogy rövidtávra és szabadidős célokra ad ki vagy abból a célból, hogy otthont szolgáltasson. Továbbá szükséges megnézni, hogy van e kiegészítő szolgáltatás a bérléshez, mint a rendszeres takarítás, étkeztetés, ágynemű csere, stb. A szállás típusa amiből bérelhető a szállás vagy hogy hogyan történik az ár meghatározása. 

Tehát hogyan tudjuk megkülönböztetni a szolgáltatást a kiadástól a megfelelő adózáshoz és a bevételek rögzítéséhez? Mindegyik típus jellemzőiről lásd a listát alább. 

Bevétel kereskedésből vagy szállás szolgáltatásból

Ez üzleti tevékenység amit vállalkozói igazolvánnyal lehet megtenni, tehát ez része a vállalkozásnak. Ennek a bevételnek a kategóriájába esnek a hotelek, motelek, vendégházak vagy rövidtávú elszállásolás saját ingatlanban/házban, szisztematikusan hirdetve az Airbnb, Booking, stb. platformokon.

  • § 7 (1) (b) ITA - ha van joga kereskedéshez
  • § 7 (1) (c) ITA - ha nem jogosult  kereskedési tevékenységre.

A vállalkozói igazolványhoz is járhat bevétel rögzítési kötelezettség. 

A leggyakoribb jellemzők az alábbiak: 

  • szállásadás rendszeresen vagy ismételten rövid vagy átmeneti időre,
  • szálláshirdetés legtöbbször az interneten, pl. szabadság célokra,
  • a szállás mellett, a szükségesnél további szolgáltatások, mint takarítás, ágynemű csere, étkeztetés, stb.,
  • a főbérlő nem végez rendszeres karbantartást vagy kisebb javításokat személyesen,
  • az ár meghatározása napi ár (vagy heti ár).

Bérleti díj bevétel 

A legtöbbször ez családi házak kiadása hosszútávra. Ha a kiadott ingatlan nem üzleti ingatlan, a jövedelemadó meghatározása a § 9 ITA szerint történik, másképpen a § 7 ITA szerint.

A leggyakoribb jellemzők az alábbiak: 

  • a szállásról a megállapodás egyénileg történik, inkább hosszabb távra és a bérlő (vagy családja) otthon igényeinek a biztosításához és nem szabadidős célokra,
  • a szállást egyszer hirdetik, hosszabb időre, mind Interneten, mind újságban vagy szórólapon,
  • a szállásadás mellett, a szükségeseken kívül, nincs más szolgáltatásnyújtás,
  • a bérlő közvetlen szerződik a közműszolgáltatókkal,
  • a bérlő saját maga végzi a kisebb átalakításokat, javításokat,
  • az árat egy hónapra vagy hosszabb időre határoozák meg.

Nincs kötelezettség rögzíteni ezeket a bevételeket.

Hogyan adózom a bérleti bevétel után a Flatio-n? 

Ugyanolyan egyszerű, mint a hosszútávra kiadott ingatlanok utáni adófizetés, a § 9 ITA szerint (amíg nem része üzleti ingatlannak). Bár néhány Flatio ingatlan beleeshet a bevétel kategóriába, gyakoribb a bérleti díjjal rendelkező ingatlanok. Ezek a bérlések szintén mentesek az ÁFA-tól.

Többet is megtudhat az adózási kérdésekről és az adófizetésről a blogunkon itt.

Hol találom meg az adózáshoz szükdésges dokumentumokat?

A legegyszerűbb módja, hogy megkapja ezt az információt, a havonta készülő egyedi számlázást használni amit a Flatio generál, amiben megtalálja lebontva a bérlőktől kapott bérleti díjakat a tulajdonosi díjakkal együtt (Flatio jutaléka). 

  1. Kattintson a nevére a Bérbeadásaim jobb felső sarkában és a Profilom rész alatt válassza a Számlázási kimutatások.
  2. Itt megtalálja az összes számlázási kimutatást amit eddig generáltunk Önnek, a vonatkozó számlákkal, amelyeket megtekinthet/letölthet a PDF gombra kattintva. 
Segített ez a cikk?