Bejelentkezés bérlőként Bejelentkezés tulajdonosként Bejelentkezés cégként
Segítség Menü Segítség a bérbeadóknak Bérleti szerződés Kihátrálhat a bérlő a bérleti szerződésből?
Kategóriák

Kihátrálhat a bérlő a bérleti szerződésből?

Megjegyezzük, hogy jogi különbség van a szerződésből való kihátrálás és a szerződés felmondása között. (A felmondásról többet megtudhat itt.)

A bérlő kihátrálhat a bérleti szerződésből 1) ha a lakás nem felel meg a hirdetésnek beköltözéskor vagy 2) csak Csehországban, bármilyen oknál fogva az első 14 napban, a fogyasztóvédelmi szabályozások miatt és attól függően, hogy a kiadott lakás az Ön otthona e.

A lakás nem felel meg annak ami a hirdetésben szerepelt

A bérlő kihátrálhat a bérleti szerződésből, ha a lakás nem felel meg azoknak az információknak amik a Flatio oldalán szerepeltek amikor elküldte a foglalási kérelmet - amint foglalás történik, a rendszerünk menti a hirdetés aktuális állapotát. Ha ilyen történik, a bérlő kiléphet a bérleti szerződésből a lakás átadását követő nap 20:00 óráig. Tehát, ha a bérlés Kedden kezdődik, a bérlő jogosult kilépni a szerződésből Szerda 20:00 óráig, ha a lakás nem felel meg annak ami hirdetve volt. 

Ebben az esetben, a bérlő jogosult az első bérleti díj és a szolgáltatási díj visszatérítésére. Mivel a tulajdnosnak kötelessége őszintén prezentálni a lakást a bérlőknek, maximum egy havi bérleti díjig bírságolva lesz, attól függően, hogyan értékeli a helyzetet a Flatio. 

A bérlő kilépési joga a szerződésből, ezért, lejár amikor beleegyezik a lakás probléma mentes átvételébe vagy az átadást követő nap 20:00 órakkor.

Kilépés a fogyasztóvédelmi törvény szerint 

A bérlő szintén kiléphet a szerződésből 14 napon belül a szerződés aláírása után. Ez a lehetőség a fogyasztóvédelmi törvény alapján adott, ami fontos része a polgári törvénykönyvnek és amely figyelembe veszi a kapcsolatot kereskedők és fogyaszók (ügyfelek) között.

Csehországban ezt a NOZ (89/2012 tv. Új Polgári Törvénykönyv, módosított) szabályozza. Mivel a bérleti szerződés Ön és a bérlő között távolról online ("távolság") jön létre, ugyanazok a szabályok és feltételek állnak fent mint amikor e-shoppban vásárol valaki. 

Mikor érint az ilyen típusú kilépés?

Ha a lakás kiadása az Ön megélhetését biztosítja és van kereskedői vagy vállalkozói igazolványa (és szerepel itt) akkor a jog szerint, Ön valószínüleg mint vállalkozó írja alá a bérlést. Ön valószínű, hogy rövidebb időszakokra ad ki és a bérlők valószínűleg szabadidős célok miatt vannak a szállásán. 

Azonban, ha magánszemélyként ad ki és nem mint vállalkozó (valószínűleg csak időről időre ad ki és hosszabb bérléseket preferál) akkor ez nem vonatkozik Önre és a bérlői nem lesznek jogosultak kilépni a szerződésből 14 napon belül a fenti okokkal. 

Tehát, ha a kapcsolata vállalkozó és ügyfél közötti, akkor a bérlő jogosult 14 napon belül kilépni a szerződés aláírása után indoklás nélkül. Megjegyezzük, hogy az aláírás időpontja, amikor a bérlő aláírja a szerződést, nem a beköltözés dátuma vagy amikor átveszi a lakást. (További információért, kattintson ide.) 

  • Kilépés a Bérleti Szerződés KEZDETE ELŐTT

Ha a bérlő kilép a szerződésből 14 napon belül a szerződés kezdetétől és beköltözés előtt, a tulajdonos visszatéríti a teljes első bérleti díjat és a szolgáltatási díjat

Ez nem érinti Önt ebben az időpontban, mivel az első bérleti díjat a probléma mentes átvétel igazolása után küldenénk el Önnek. 

  • Kilépés a Bérleti Szerződés KEZDETE UTÁN

Azonban, ha a kilépés azután történik, hogy a bérlő beköltözött, a bérleti díj annak arányában jár vissza neki, hogy hány napot töltött a lakásban és Ön visszaküldi a fennmaradó bérleti díj kompenzációját a bérlőnek.

Hogyan kezdjük a folyamatot? 

Ha a bérlő élni akar azzal az opcióval, hogy kilép 14 napon belül és jogilag fogyasztó (t.i. Ön vállalkozóként adja ki a lakását), keresse az ügyfélszolgálatot ezen a címen [email protected].