Bejelentkezés bérlőként Bejelentkezés tulajdonosként Bejelentkezés cégként

Felmondhatom-e a korábban a határozott idejű lakásbérletem?

30. április 2021 · 2 perc

A felmondás általános szabályai

Az albérleti szerződés alapvetően az alábbiakat tartalmazza, az ingatlan adatait, a felek adatait, a bérlet időtartamát, a bérleti díjat és fizetési módját, a közös költség és havi rezsi számlák fizetési módját. A bérleti szerződés időtartama lehet határozott idejű és határozatlan idejű is. A hosszú távú lakáskiadás esetén a leggyakoribb az egy éves határozott időtartam, ugyanakkor ettől rövidebb és hosszabb időszakok is előfordulnak. Rövidebb időszak például turisták vagy diákok esetén. Hosszabb időszak például külföldi üzletemberek több éves kiküldetése esetén.

A határozott és a határozatlan bérleti szerződéshez különböző felmondási feltételek és jogok társulnak. A határozott idejű albérleti szerződés alapvetően rendkívüli felmondással szüntethető meg, a határozatlan idejű albérleti szerződés pedig ezen túlmenően rendes felmondással is megszüntethető. A rendes felmondás feltétele, hogy az adott hónap 15.-ig megérkezett felmondás a következő hónap végéig mondható fel és indoklás nélkül mindkét fél számára. A rendkívüli felmondás leggyakoribb esetei amikor a bérlő nem fizeti a havi bérleti díjat vagy a közös költséget vagy a havi rezsi számlákat vagy ezek egy részét illetve, ha nem rendeltetésszerűen használja a lakást. A bérlő részéről akkor mondható fel rendkívüli felmondással a szerződés, ha a rendeltetésszerű használat nincs garantálva a bérbeadó részéről. 


A határozott idejű lakásbérlet is felmondható?

A lakásbérleti szerződés felmondása általában kötelezően javasolt része az albérleti szerződésnek a bérbeadó és a bérlő között, akkor is, ha ez törvényileg szabályozott, hogy mindkét fél tisztában legyen a szerződés felmondási feltételeivel és eseteivel. Alapvetően a határozott idejű albérleti szerződés rendkívüli felmondással szüntethető meg, míg a határozatlan idejű albérleti szerződés rendes és rendkívüli felmondással is megszüntethető.

A bérbeadó és a bérlő megállapodhatnak, hogy határozott idejű albérleti szerződés esetén is kikötik maguknak a rendes felmondás jogát. Ebben az esetben nem kell indokolni a felmondást és az adott hónap 15.-ig felmondott szerződés a következő hónap végén megszűnik. Amennyiben a felek nem kötik ki a rendes felmondás jogát a határozott idejű albérleti szerződésnél, a szerződés rendkívüli felmondással is felmondható. Ebben az esetben a leggyakoribb felmondási ok a bérbeadó részéről a bérleti díj nem fizetése a bérlő által, vagy a közös költség illetve a rezsi számlák nem fizetése, továbbá, a lakás nem rendeltetésszerű használata.

A bérlő részéről a rendkívüli felmondás oka lehet határozott idejű albérleti szerződés esetén a lakás használatának a nem biztosítása a bérbeadó részéről, a rendeltetésszerű használat akadályoztatása illetve például a hibák és javítások nem elvégzése a bérbeadó által a lakásban. Természetesen a feleknek van lehetőségük egyeztetni a felmondás előtt. 


Csatlakozzon több száz elégedett tulajdonoshoz! Minden online történik a Flatio-n, így több ideje lesz és kevesebb gondja.

Ossza meg ezt a cikket:
Javasoljuk
Miért érdemes középtávra kiadni ingatlant?
Milyen lakást válasszunk kollégium helyett Budapesten?
Milyen lakást vásároljunk albérletkiadás céljára Budapesten?