Bejelentkezés bérlőként Bejelentkezés tulajdonosként Bejelentkezés cégként

Miért érdemes középtávra kiadni ingatlant?

3. december 2021 · 4 perc
Az elmúlt körülbelül egy év során a korona vírus világjárvány miatt átalakult a lakás kiadási piac is. Sok ország különböző korlátozásokat vezetett be és ehhez kapcsolódóan a turizmus korábban nem látott visszaesésnek indult és ez által a rövidtávra kiadott ingatlanok iránti igény szinte teljesen eltűnt. A világjárvány előtt, főleg az elérhető áru fapados repülőjegy árak miatt, a jellemzően pár napos városlátogatások megszűntek és ezáltal az erre az igényre kiadott lakások felszabadultak és a tulajdonosoknak szükséges volt eldönteni, hogy kivárnak, amíg változnak a világjárvány miatt meghozott utazási korlátozások, eladják az ingatlant vagy kiadják hosszabb vagy középtávra.

A hosszú távú lakás kiadás jellemzően több mint egy évre szól és bár meg van az az előnye, hogy biztos bevételt jelent a lakást kiadó tulajdonos számára, a hozama elmarad a rövidtávra kiadott lakások hozamától, főleg azt figyelembe véve, hogy a rövid távú lakás kiadás megszűnése miatt, a hirtelen megemelkedett kiadó lakások száma csökkentette a hosszú távú bérleti díjakat.

A rövidtávra kiadott lakások jellemzően pár hétre vagy pár hónapra vannak kiadva és jellemzően 12 hónapnál rövidebb időszakra. Ez a rövidtávú, pár napos és a hosszú távú lakáskiadás, több mint 12 hónap, közötti kiadási időszakokat jelenti. Míg a rövidtávra kiadott lakásokat főleg turisták bérelték ki és a hosszútávra kiadott lakásokat olyan bérlők, akik életvitelszerűen laknak a bérelt lakásban, a középtávra bérlők jellemzően más céllal bérelnek pár hétre vagy pár hónapra albérletet.

A két fő bérlői csoport ebben a szegmensben például a digitális nomádok, akik bárhonnan dolgozhatnak online és miközben távolról elvégzik a munkájukat, járják a világot és városról városra vagy országról országra utaznak. Mivel a munkájuk nem helyhez kötött, addig maradnak egy helyen, amíg kedvük van. A középtávú lakásbérlők másik nagy csoportja az üzleti úton lévők illetve azok a vezetők, akik például egy leányvállalt helyi projektjén dolgoznak pár hónapot. Számukra is ideális kibérelni egy lakást például fél évre vagy a projekt időszakára.

Egy másik jellemző csoport a középtávra bérlők között azok a cserediákok, akik például egy szemesztert, pár hónapot töltenek egy másik külföldi egyetemen. Ugyanakkor az időszakosan bevezetett egyetemi online oktatás miatt, ez a csoport kevésbé aktív jelenleg a középtávú lakásbérlői piacon. Még három másik bérlői kör is említésre méltó a középtávra albérletet keresők között. Ezek a lehetséges bérlők lehetnek például akadémikusok vagy kutatók, akik pár hónapot töltenek egy adott városban vagy egy adott országban a kutatásaik idejére.

Egy másik érdeklődői kör lehetnek azok az utazók, akik már megtehetik, hogy több hónapot töltenek egy városban és van idejük jobban megismerni a helyi kultúrát és/vagy a helyi gasztronómiát illetve van idejük utazni az adott országon belül is. Ehhez a csoporthoz hasonlóan vannak azok az érdeklődők akik, azért keresnek pár hónapra kiadó lakást, mert a család különböző tagjai, generációi, más távoli országokban laknak, akár más kontinensen is, és a családlátogatás idejére, ilyenkor jellemzően több hétre vagy hónapra keresnek albérletet.

A középtávú lakáskiadás előnye a hosszútávra kiadás mellett, hogy magasabb hozamot lehet elérni a bérleti díjakkal illetve a rövidtávra kiadott lakásokkal szemben az, hogy kevesebb adminisztrációval és karbantartással jár, mivel a bérlők nem cserélődnek akár hetente. A középtávra kiadott lakások abban viszont hasonlóak a rövidtávra kiadott lakásokhoz, hogy a bérlők itt is bútorozott lakásokat keresnek, hasonlóan azokhoz, akik pár napra szállnak meg egy lakásban, azok, akik pár hétre vagy pár hónapra keresnek kiadó lakást, szintén nem fognak bútorokkal költözni.

A bútorozatlan lakások iránti igény főleg a minimum egy évre vagy hosszabb időszakra bérlők esetén jellemző. Azok az ingatlan tulajdonosok, akik középtávra szeretnék kiadni a lakásukat, erre specializálódott szolgáltató hirdetési oldalait is használhatják, ilyen például a Flatio is. A szolgáltatón keresztüli kiadásnak megvan az az előnye, hogy a bérlők valamilyen mértékben elő vannak szűrve, esetleg már több információ, tapasztalat és értékelés áll rendelkezésre más, korábbi kiadó tulajdonosoktól.

Ezeken a specializált oldalakon arra is van lehetőség, hogy hónapról hónapra vagy negyedévenként adjuk meg a bérleti díjat illetve szezononként is megadhatunk eltérő bérleti díjat, az aktuális lakás kínálat és bérlői kereslet alapján. Ez több rugalmasságot jelent a kiadó tulajdonos számára, hiszen nincs rögzítve a bérleti díj egy évre vagy hosszabb időszakra, mint a hosszú távra kiadott lakásoknál. A rövidtávra kiadott lakások azt a lehetőséget is megadják a tulajdonosnak, hogy bármikor válthat rövidtávú kiadásra illetve hosszú távú kiadásra is. Összességében, a fent felsorolt előnyök miatt érdemes kipróbálni a középtávú lakáskiadást.

Csatlakozzon több száz elégedett tulajdonoshoz! Minden online történik a Flatio-n, így több ideje lesz és kevesebb gondja.

Ossza meg ezt a cikket:
Javasoljuk
Miért érdemes középtávra kiadni ingatlant?
Milyen lakást válasszunk kollégium helyett Budapesten?
Milyen lakást vásároljunk albérletkiadás céljára Budapesten?