Bejelentkezés bérlőként Bejelentkezés tulajdonosként Bejelentkezés cégként

Milyen lakást vásároljunk albérletkiadás céljára Budapesten?

6. augusztus 2021 · 2 perc

Kiadó lakás árak alakulása Budapesten

Az albérlet árak Budapesten jelentősen megváltoztak 2020-ban, mivel a korona vírus miatt bevezetett korlátozások miatt, szinte teljesen megszűnt a turizmus és a korábban a rövid távú kiadáshoz használt lakások megjelentek a hosszú távú lakáskiadási piacon. A megnövekedett kínálat miatt az albérlet árak Budapesten kerületenként eltérő mértékben, de akár 10 és 30 százalék között csökkentek. A korábban rövid távú lakáskiadásra használt lakások egy része megjelent az eladó lakások piacán is. 


Milyen lakások iránt van kereslet?

Amennyiben lakást tervezünk venni annak érdekében, hogy kiadjuk, érdemes átgondolni, hogy milyen lakások iránt van kereslet Budapesten. Ha abból indulunk ki, hogy kik azok akik a legjellemzőbben bérelnek lakást, akkor két bérlő típust érdemes figyelembe venni, a diákokat, akik a tanulmányaik idejére bérelnek albérletet a fővárosban és a fiatal egyedül állókat vagy párokat akik Budapesten dolgoznak. Leginkább a kisebb, 40 és 50 négyzetméter közötti lakások a keresettek, ezek bérleti díja megfizethető mind a diákoknak mind a fiatalabb munkavállalóknak.

Ennél nagyobb lakások iránt azokban az esetekben van kereslet, ha például több diák együtt akar albérletet kivenni vagy például családosok esetén ahol egy vagy több gyerek is van. Fontos további szempont, hogy hol helyezkedik el az albérlet, milyen messzi van illetve milyen tömegközlekedéssel érthetők el a felsőoktatási intézmények. Egy másik gyakran említett szempont, hogy milyen a lakás állapota, az elrendezése, tájolása illetve milyen állapotban van a társasház, amiben az albérlet található, továbbá, hogy milyen a társasház környéke, milyen közel érhetők el zöld területek, sportolási lehetőségek, élelmiszer bolt, gyógyszertár és szórakozási lehetőségek. 


Melyik kerületekben érdemes lakást venni kiadás céljából?

Az hogy hol érdemes lakást kiadni Budapesten, attól függ, hogy milyen méretű lakást veszünk kiadás céljából és milyen bérlői igényeket tud a lakás megoldani. Amennyiben diákoknak szeretnénk lakást kiadni, akkor többnyire kisebb méretű lakást vegyünk felsőoktatási intézmények közelében vagy olyan helyen ahonnan könnyen elérhetők. Piaci elemzések alapján és statisztikai adatok alapján azok a kerületek a fővárosban, ahol a legtöbb lakást adják ki sorrendbe a XIII., XI. és a XIV. kerületek. Ezután következnek a belvárosi kerületek, a IX., VIII., VI. és VII. kerületek, amelyek korábban a rövid távú lakás kiadás főbb kerületei voltak. Az utóbbi kerületek a hosszú távú lakáskiadási piacon is népszerűek. Jelentős eltérések lehetnek a bérleti díjban attól függően, hogy a lakás hol helyezkedik el, milyen állapotban van és milyen a felszereltsége, továbbá, hogy mennyire energia hatékony és ezzel összefüggésben mennyibe kerül a havi rezsije illetve mekkora a társasház havi közös költsége.

Csatlakozzon több száz elégedett tulajdonoshoz! Minden online történik a Flatio-n, így több ideje lesz és kevesebb gondja.

Ossza meg ezt a cikket:
Javasoljuk
Miért érdemes középtávra kiadni ingatlant?
Milyen lakást válasszunk kollégium helyett Budapesten?
Milyen lakást vásároljunk albérletkiadás céljára Budapesten?