Bejelentkezés bérlőként Bejelentkezés tulajdonosként Bejelentkezés cégként

Milyen lakást válasszunk kollégium helyett Budapesten?

9. augusztus 2021 · 3 perc

Albérlet vagy kollégium?

Azoknak, akik a fővárosban nyernek felvételt egy egyetemre és Budapesten töltik a diák éveiket és nem a fővárosban vagy a vonzáskörzetében laknak, fontos döntés lehet, hogy albérletbe vagy kollégiumba költözzenek. Mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai is illetve mivel a kollégiumi helyek sokszor betelnek, az albérlet egy másik lehetséges alternatíva. Fontos mérlegelni az egyetemtől való távolságot illetve az egyéb elfoglaltságok miatti megközelíthetőséget.

A gyakorlatban sokszor jellemző, hogy a diákok többen összeállnak, és együtt bérelnek albérletet. Amennyiben mindkét lehetőség rendelkezésre áll, javasolt átgondolni, hogy mik az igényeink, lehet a kollégium közelebb van az egyetemhez és a sportolási lehetőségekhez, továbbá több évfolyam társsal együtt lakva a tanulás is hatékonyabb tud lenni. Az albérletnek lehet, hogy magasabbak az árai, ugyanakkor lehetőséget adhat önállóbb és elvonultabb tanulmányokra. 


Hol válasszunk lakást diákként?

Mielőtt albérletet keresünk diákoknak vagy egyetemistáknak, érdemes mérlegelni, hogy kollégiumban akarunk e lakni vagy albérletben. Számos diáklakás található Budapesten és mielőtt albérletet választunk javasolt átgondolni a legfőbb választási szempontokat. Az egyik legfontosabb szempont lehet az albérlet távolsága az egyetemtől, illetve a megközelíthetősége, érdemes utána érdeklődni, hogy mennyi időbe telik például tömegközlekedéssel elérni az albérletből az egyetemre.

További tényezők az albérlet ára, a lakás felszereltsége és állapota, valamint a környéke. Az egyetem melletti egyéb elfoglaltságok, esetleges munka vagy sportolás is mind befolyásoló tényezők lehetnek egy albérlet kiválasztásánál. Amennyiben többen bérelnek egy albérletet, érdemes előre egyeztetni egymással a legfontosabb szempontokat.


Milyen beosztású lakást válasszunk diákként?

Amikor diákként vagy egyetemistaként lakást választunk albérletnek a tanulmányi éveink során akkor érdemes átgondolni, hogy milyen beosztású lakást választunk. Ez a választás attól is függ, hogy egyedül tervezzük bérelni az ingatlant vagy több diákkal együtt vagy esetleg a párunkkal együtt. Talán a két legfontosabb szempont amit mérlegelni érdemes egy lakás beosztásával kapcsolatban az, hogy legyen alkalmas helység a tanulásra, főleg abban az esetben, ha többen lakunk az albérletben illetve a lakás mérete.

Utóbbival kapcsolatban érdemes átgondolni, hogy a téli hónapokban a fűtés milyen plusz költséget fog jelenteni, mekkora légteret kell kifűteni, mennyire korszerű és költséghatékony az adott lakás. További szempont lehet az is, hogy ha többen tervezzük bérelni a lakást, hogy hány fürdőszoba illetve mellékhelység található az ingatlanban, illetve, hogy a mellékhelység külön bejáratú e vagy sem. 


Milyen felszereltségű lakást válasszunk diákként?

Diákként vagy egyetemistaként, amikor albérletet választunk, érdemes megnézni, hogy a lakásban milyen felszereltségek vannak. Az egyik fontos kérdés, hogy tervezünk e főzni, mennyire fontos a konyha mérete és felszereltsége, szükségünk van e sütőre vagy elég egy mikrohullámú sütő. Amennyiben többen béreljük a lakást, mekkora hűtőre van szükségünk. Attól függően hogy mennyi időt tervezünk a lakásban tölteni és hogy milyen a lakás tájolása, érdemes átgondolni, hogy fontos e számunkra, hogy van e légkondicionáló vagy árnyékoló redőny a lakásban.

Szintén nagyon fontos szempont, hogy van e internet elérési lehetőség a lakásban, akár külön előfizetéses díj ellenében vagy wi-fi kapcsolódási lehetőség. Még egy említésre érdemes szempont, ha például biciklivel tervezünk bejárni az egyetemre, akkor hol tudjuk tárolni a biciklit, az utcán, az udvarban, az előtérben vagy esetleg fel kell vinni a biciklit emeletre és ha igen, akkor például van e lift a házban.


Ossza meg ezt a cikket:
Javasoljuk
Miért érdemes középtávra kiadni ingatlant?
Milyen lakást válasszunk kollégium helyett Budapesten?
Milyen lakást vásároljunk albérletkiadás céljára Budapesten?