Bejelentkezés bérlőként Bejelentkezés tulajdonosként Bejelentkezés cégként

Lakáskiadás kezdése

7. január 2022 · 3 perc
Amennyiben ingatlan tulajdonosként szeretnénk kiadni a lakásunkat, akkor az első, amit érdemes eldönteni, hogy milyen távra szeretnénk kiadni a lakást. Rövidtávra, tehát pár napra vagy pár hétre, főleg turistáknak, középtávra, egy és tizenkét hónap között egyetemistáknak, digitális nomádoknak, üzletembereknek vagy olyan utazóknak, akik több hónapot töltenek egy városban, vagy hosszútávra, minimum egy évre. Mindegyik kiadásnak megvan az előnye és a hátránya, jellemzően a rövidebb távra kiadott lakás több bevételt termel, ugyanakkor a hosszútávra kiadott ingatlan esetén nem kell a gyakori bérlőváltásokat intézni. A másik eldöntendő kérdés, hogy milyen típusú albérlőnek szeretnénk kiadni a lakást és hogy, hány főnek. Kiadhatjuk például egyetemistáknak egy-egy szemeszterre vagy üzletembereknek, akik pár hónapot töltenek egy projektmunkával vagy családosoknak gyerekekkel együtt.

Nyílván, minél többen és minél többet tartózkodnak a lakásban, a lakás elhasználódása annál nagyobb, tehát az esetleges felújítások, javítások is több költséget és időt jelenthetnek, illetve meghosszabbíthatják azt az időt, ami két bérlő között bevétel nélkül telik el. Ehhez kapcsolódóan szintén fontos előre eldönteni, hogy háziállatot engedünk e a bérlőnek vagy sem. A lakás kiadása előtt érdemes tájékozódni a hasonló méretű ingatlanok kiadási árairól a környéken. Ennek alapján el tudjuk dönteni, hogy körülbelül milyen bérleti díjat kérhetünk a lakásért illetve a bérleti díj meghatározásakor érdemes figyelembe venni az összehasonlított ingatlanok egyéb költségeit is, mint például a havi közös költség és a havi rezsi díjak. Utóbbiak esetén nagy eltérések lehetnek az épületek és a lakások korszerűsítésének a mértékétől függően.

A közös költség függhet attól, hogy hány lakás van egy társasházban illetve, hogy milyen állapotban van az épület, terveznek e felújításokat vagy már túl vannak rajta. Miután eldöntöttük, hogy milyen albérlőknek szeretnénk kiadni a lakást és, hogy mennyi időre és, hogy milyen áron, több hirdetési portálon is feladhatjuk a hirdetést vagy megkérhetünk ingatlanközvetítőt is a lakás hirdetésére. Attól függően, hogy milyen távra akarjuk kiadni a lakást, több, az időtávokra specializált oldalt is találhatunk. Például a Flatio a középtávú lakáskiadásra specializálódott hirdetési oldal, ahol több segítséget és tippet is találunk a legjobb hirdetés elkészítéséhez. A jó hirdetés alapja a jó fotók, ha a fotókat nem találják vonzónak az érdeklődők, akkor sokszor el sem olvassák a hirdetést.

Minden helységről készítsünk nagy látószögű és nagy felbontású fotókat nappali fényben a lakás tiszta és rendezett állapotában. A fotók mellett fontos az alaprajz is, hogy a bérlő el tudja képzelni a lakást belülről. A Flatio-nál van lehetőség professzionális szakember által készített fotók elkészítésére és 360 fokos virtuális túra elkészítésére is, ami nagyban segíti az érdeklődőket. A hirdetés leírása is fontos rész, itt érdemes leírni az ingatlant, a berendezéseit és a környéket is. Miután megállapodtunk a bérlővel vagy a bérlőkkel érdemes bérleti szerződést írni és akár közjegyzői okiratba foglalni, hogy a legrosszabb esetben, a bérlő nem fizetése esetén, azonnal végrehajtható legyen a kiköltöztetés.

Az ingatlant érdemes rendszeresen ellenőrizni személyesen, hogy meggyőződjünk az állapotáról és arról, hogy a bérlő betartja vagy sem a bérleti szerződés feltételeit, például, hogy annyian laknak a lakásban ahány személyről megállapodtunk. A bérleti viszony másik fontos része, hogy előre megállapodjunk a bérlővel, hogy a többi esetleges költséget hogyan fizeti és főleg, hogy a rezsi számlákat ő vagy mi fizetjük be. A gyakorlatban a legjellemzőbb, hogy a számlák alapján a bérlő kifizeti a rezsi költségeket a kiadónak és a tulajdonos fizeti be a számlákat, így elkerülhető, hogy ne legyenek nem befizetett közműszámlák.

Csatlakozzon több száz elégedett tulajdonoshoz! Minden online történik a Flatio-n, így több ideje lesz és kevesebb gondja.

Ossza meg ezt a cikket:
Javasoljuk
Miért érdemes középtávra kiadni ingatlant?
Milyen lakást válasszunk kollégium helyett Budapesten?
Milyen lakást vásároljunk albérletkiadás céljára Budapesten?