Bejelentkezés bérlőként Bejelentkezés tulajdonosként Bejelentkezés cégként

Fontos adózási határidők lakáskiadáskor 2020-ban

10. március 2021 · 4 perc

Mire kell figyelni lakáskiadáskor adózási szempontból?

Amikor ingatlan tulajdonosként kiadunk egy lakást akár rövidtávra akár hosszú távra, fontos, hogy a lakáskiadásra vonatkozó adózásra is figyeljünk. Attól függően, hogy milyen távra adjuk ki az ingatlant vagy, hogy magánszemélyként vagy egyéni vállalkozóként, a lakáskiadáshoz kapcsolódó adózási határidőket be kell tartani.

A lakáskiadásból származó jövedelem után 15 százalék személyi jövedelemadót kell fizetni éves szinten a bérbeadónak az adóhatóság részére. Magánszemélyként kiadva az ingatlant, az adóalapot kétféleképpen lehet kiszámolni, 10 százalékos költséghányad alkalmazásával vagy tételes költségelszámolással. Egyéni vállalkozóként választható a vállalkozói személyi jövedelemadózás vagy az átalányadózás. Az ingatlant kiadó magánszemélynek nem kell bejelentkeznie és adószámot igényelnie, ha nem egyéni vállalkozó. Magánszemélyként a megállapított jövedelem után a 15 százalék adóelőleget negyedévenként kell megfizetni az adóhatóság részére, minden negyedévet követő hónap 12.-éig. A lakáskiadás adózásnál magánszemélyként ez fontos dátum.


Milyen adókat kell fizetni lakáskiadás esetén?

Amennyiben a bérbeadó ingatlan tulajdonos magánszemély és nem rövidtávra adja ki az ingatlanát turisztikai céllal, akkor a lakáskiadás áfa mentes. Ugyanakkor a lakáskiadásból származó jövedelem adóköteles és magánszemélyként éves szinten 15 százalék személyi jövedelemadót kell fizetni az adóhatóság felé. Az adóalap kiszámításához két mód közül lehet választani a lakás tulajdonosának.

Az egyik esetben a 10 százalékos költséghányad esetén, a bevétel 90 százaléka után kell megfizetni a 15 százalékos személyi jövedelemadót. A másik eset, a tételes költségelszámolás, amikor a kiadott lakáshoz kapcsolódó javítási, karbantartási és felújítási költségeket számlával tudjuk igazolni és ezeket levonjuk a bevételekből. A bevételekkel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a közös költség, a felújítási alapba befizetett összeg is bevételnek számít, míg a rezsi számlák, tehát a víz, a villany, a gázszámlák nem, ugyanakkor például a társasház takarítási díj igen. Az adóalap kiszámolásánál fontos figyelni arra is, hogy ha tételes költségelszámolás szerint számolunk és az éves adóbevallás készítésekor kiderül, hogy a költségek nem érték el a 10 százalékot, akkor már nem választhatjuk a 10 százalékos költséghányad szerinti adóalap megállapítási módot.

A tételes költségelszámolás választása esetén, éves szinten 2 százalék értékcsökkenést is el lehet számolni az ingatlan beszerzése értéke alapján. Amennyiben nem egész évre adtuk ki az ingatlant, vagy nem a teljes ingatlant adtuk ki, akkor az értékcsökkenést arányosan lehet elszámolni. Ha nem teljes évre adtuk ki, akkor az időarányos értékkel lehet számolni, ami naponta a 365-öd rész. Ha nem az egész ingatlan volt kiadva, akkor az értékcsökkenést az alapterület négyzetmétere alapján kell arányosítani és elszámolni. Amennyiben mindkét eset fennáll, tehát nem egész évre adtuk ki és nem a teljes ingatlant, akkor mindkét arányosítást alkalmazni kell. Fontos megjegyezni, hogy amennyiben az ingatlanhoz tartozik telek, tehát például házat adunk ki, akkor a telek értéke után nem számolható el értékcsökkenés, ezért a telek értékét el kell különíteni és az épület értéke után számolható el értékcsökkenés. A tételes költségelszámoláshoz érdemes az év folyamán folyamatosan vezetni a bevételeket és a kiadásokat. 


Mikor kell az adókat befizetni?

Magánszemélyként ingatlan kiadásból származó jövedelem után a 15 százalék adóelőleget negyedévenként kell megfizetni az adóhatóság felé, minden negyedévet követő hónap 12.-éig. Az éves személyi jövedelemadó bevallásban a lakáskiadásból származó jövedelmet fel kell tüntetni. A lakáskiadással kapcsolatos adózási határidők közül ez a legfontosabb dátum. Az éves adóbevallásban ellenőrizni szükséges a korábban adóelőlegként befizetett összegek helyességét és hiba esetén javítani szükséges az adatokat, továbbá, amennyiben adóhátralékot számoltunk, akkor a különbözetet meg kell fizetni az adóhatóság részére. 


Mik az adózási határidők rövidtávú lakáskiadás esetén?

Rövidtávú lakáskiadás esetén havonta kell megfizetni az idegenforgalmi adót az önkormányzatok részére, minden hónapot követő 15.-ig. Szintén havonta kell bevallani és megfizetni az általános forgalmi adót. A legtöbb önkormányzat felé január 15.-ig kell megküldeni a nyitott vendégkönyveket illetve január 31.-ig kell megküldeni a statisztikai hivatalnak az előző évben igénybe vett vendégéjszakák számát belföldi és külföldi bontásban. Minden év március és szeptember 15.-ig az önkormányzatok felé az ingatlanadó megfizetésének a határideje. 


Mik az adózási határidők hosszú távú lakáskiadás esetén?

Hosszú távú lakáskiadás esetén, magánszemélyként kiadva az ingatlant, az adóalap meghatározása után, a jövedelem 15 százalékát kell személyi jövedelemadó adóelőlegként megfizetni az adóhatóság felé negyedévenként, minden negyedévet követő hónap 12.-éig. A lakáskiadással kapcsolatos adózási határidők közül ez a legfontosabb dátum és határidő. Az éves adóbevallás beadási határideje minden év május 20.-a és az adóbevallás beadása előtt ellenőrizni szükséges az év folyamán befizetett adóelőlegek helyességét és hiba esetén, javítani szükséges az adatokat, továbbá adóhátralék esetén, a különbözetet meg kell fizetni az adóhatóság részére.

Csatlakozzon több száz elégedett tulajdonoshoz! Minden online történik a Flatio-n, így több ideje lesz és kevesebb gondja.

Ossza meg ezt a cikket:
Javasoljuk
Miért érdemes középtávra kiadni ingatlant?
Milyen lakást válasszunk kollégium helyett Budapesten?
Milyen lakást vásároljunk albérletkiadás céljára Budapesten?