Bejelentkezés bérlőként Bejelentkezés tulajdonosként Bejelentkezés cégként

Tulajdonos kötelezettségei penészesedés esetén

17. december 2021 · 3 perc
A tulajdonosnak a bérleti szerződés aláírásától kezdve az egyik legfontosabb kötelezettsége, hogy a bérbe adott ingatlant használható állapotban adja át a bérlőnek vagy a bérlőknek és, hogy a bérleti időszak alatt ezt az állapotot fenntartja a lakásban. Amennyiben a bérleti időszak alatt a lakásban olyan esemény következik be, ami miatt a lakás kevésbé vagy nem rendeltetésszerűen használható, akkor a tulajdonosnak kötelezettsége a szükséges javítások vagy felújítások elvégzése. Abban az esetben, ha a bérlő kéri a szükséges felújítást vagy javítást és a tulajdonos ennek nem tesz eleget, akkor a bérlőnek jogában áll felmondani a bérleti szerződést.

Ezért is fontos, hogy a tulajdonos rendszeres időközönként ellenőrizze az ingatlan állapotát, hogy az esetleges sérüléseket, időben észrevegye, főleg, ha a bérlő nem értesíti előre. Előfordulhatnak olyan javításra szoruló hibák, amiknek a későbbi javítása többlet költséget jelent, ilyen például az, amikor beázás vagy más körülmény miatt a lakás falai penészesedni kezdenek. Ilyen esetben a tulajdonosnak kötelezettsége helyre hozni az érintett falat és gondoskodnia szükséges a penészesedés szakszerű megszüntetéséről, először is a penészesedés okának a feltárásával akár szakember bevonásával is. Akár beázás, akár rossz szigetelés, hő híd miatt alakul ki a penész a lakásban, fontos annak az eltávolítása, a festés helyrehozása és a további penészesedés megelőzése.

Főleg a korábban gyengébb minőségben kivitelezett és még nem korszerűsített, újra szigetelt épületeknél fordulhat elő, hogy a falak nem megfelelően szellőznek, viszont az átlagnál nagyobb csapadék éri őket. Ilyenkor, főleg, ha például, a nyílászárók már ki lettek cserélve korszerű műanyag változatra, előfordulhat, hogy a lakás nem tud jól vagy eleget szellőzni, kiváltképp, ha a lakáshoz nem tartozik például erkély és a mosás utáni vizes ruhák a lakótérben száradnak. Manapság már több olyan penészesedést gátló festéket kaphatunk, amivel a fal állapota javítható illetve szükséges például ellenőrizni az ablakokba beépített szellőzők működését, a megfelelő időtartamú szellőzést és légmozgást a helységen belül akár kisebb ventilátor segítségével is.

További megoldás lehet a levegő páratartalmát mérő berendezés beszerelése és manuális vagy akár gépi páraelszívó használata. Ennek a három eszköznek az együttes használata nagyban elősegíti, hogy a falak ne tudjanak penészesedni. A tulajdonosnak nem csak ebben a konkrét esetben van kötelezettsége a lakás állapotának a javításában, hanem bármilyen egyéb olyan meghibásodás esetén, ami gátolja a rendeltetésszerű használatot. Ilyen eset például, ha betörik egy ablak, elszakad a redőny zsinórja vagy csőtörés keletkezik, vagy például elreped a zuhanytálca. Ez a típusú kötelezettség vonatkozik a lakás berendezési tárgyaira is, ezért is fontos, mindkét fél számára a beköltözéskor írásban rögzíteni a berendezések számát és állapotát.

Például, ha a tulajdonos biztosít főzőlapot, sütőt vagy hűtőt a lakásban, akkor ezek meghibásodása esetén szükséges gondoskodnia ezek javításáról vagy cseréjéről. Ezzel szemben, ha például a bérlő a saját mosógépét használja, akkor annak meghibásodása esetén, a bérlő felelőssége azt javíttatni vagy cserélni, ez nem a tulajdonos feladata. A szükséges javításokról vagy felújításokról a tulajdonosnak szükséges egyeztetnie a bérlővel vagy a bérlőkkel, hogy az mikor történhet meg, a bérlő szeretne ott lenni a lakásban, amikor a javítás/felújítás történik vagy sem.

Amennyiben a felújítás, vagy akár egy tisztasági festés, azzal jár, hogy a lakás pár napig nem használható, akkor szintén, érdemes egyeztetni a tulajdonosnak és a bérlőnek a munkálatok időzítéséről illetve a szakemberek időbeni elérhetőségéről. A gyakorlatban ilyen esetekben ezeket a munkákat azokra az időpontokra időzítik, amikor a bérlő elutazik vagy nyaral, így a távolléte alatt el lehet végezni a munkálatokat a lakásban. 

Csatlakozzon több száz elégedett tulajdonoshoz! Minden online történik a Flatio-n, így több ideje lesz és kevesebb gondja.

Ossza meg ezt a cikket:
Javasoljuk
Miért érdemes középtávra kiadni ingatlant?
Milyen lakást válasszunk kollégium helyett Budapesten?
Milyen lakást vásároljunk albérletkiadás céljára Budapesten?