Bejelentkezés bérlőként Bejelentkezés tulajdonosként Bejelentkezés cégként
Segítség Menü Segítség bérlőknek Bérleti szerződés Felmondhatom a szerződést korábban (beköltözés után)?
Kategóriák

Felmondhatom a szerződést korábban (beköltözés után)?

A szerződés idő előtti felmondása megtörténhet mindkét félnél sok ok és körülmény miatt (a bérleti szerződés vagy törvény szerint) többnyire személyes okok miatt vagy a jogok és a kötelezettségek megsértése miatt valamelyik fél által.

Bármi is az oka a szerződés felmondásának, a folyamat megoldása mindig attól függ, hogy milyen típusú és milyen feltételei vannak a felmondásnak.

  • 30 napos felmondás indoklás nélkül 

A szerződés felmondható egyoldalúan indoklás nélkül a standard 30 napos értesítéssel. Célszerű ezt a megoldást használni hosszabb tartózkodásoknál vagy amikor nem sürgős kiköltözni. Ennél a fajta felmondásnál nem szükséges a tulajdonos beleegyezése és könnyen megoldható a Bérléseim web applikációban: 

  1. Lépjen be a Bérléseimbe és kattintson a Szerződések részre.
  2. Szerződések részben, kattintson a Részletek gombra a felmondani tervezett bérleti szerződés mellett. 
  3. A szerződés részleteiben, kattintson a Szerződés felmondása gombra. 
  4. A következő lépésben, válassza ki a dátumot, amikortól fel akarja mondani a szerződést (azonban, a rendszer nem fogja engedni a 30 napnál korábbi felmondást). 
  5. A Szerződés felmondása gombra kattintva, a tulajdonos értesül egy rendszer emailben a felmondásról.

Ugyanilyen módon és feltételekkel, a tulajdonos is felmondhatja a szerződést (megtörténhet, hogy kap egy felmondást és 30 napja van kiköltözni). 

  • Megállapodott időpontra 

Azonban, a leggyakoribb korábbi felmondása a szerződésnek megállapodás alapján, amikor megállapodik a tulajdonossal arról, hogy mikor szeretne kiköltözni vagy kölcsönös kompromisszum alapján. A tulajdonos felmondja a szerződést erre a dátumra a Flatio applikációban a szerződéshez kapcsolódó kiegészítés formájában amit aztán alá kell Önnek írnia online egy jogosultsági kóddal, hasonlóan a bérleti szerződés aláírásához. Amint a kiegészítés alá lett írva, a rendszer frissíti a bérleti díjakat a Bérléseim applikációban. Csak a ténylegesen a lakásban töltött napokért fog fizetni.

A bérlés időszaka alatti felmondáskor, a szolgáltatási díj nem visszatérítendő és továbbításra kerül a Flatio-hoz. 

Kilépés a szerződésből 

Egy speciális típusa az idő előtti szerződés felmondásnak a kihátrálás a fogyasztóvédelmi törvény alapján, ami szerves része a polgári törvénykönyvnek és amely a vállalkozók (kereskedők) és fogyasztók (ügyfelek) közötti kapcsolatot veszi figyelembe.

Csehországban ezt a helyzetet a NOZ (89/2012 tv., Új Polgári törvénykönyv, módosított) kezeli. Mivel a bérleti szerződés Ön és a tulajdonos között online távolról (azaz távolságban) jött létre, ugyanazok a feltételek érvényesek mint az e-boltokban való vásárlásokra.

Mikor érint a felmondás? 

A szerződésből való kilépés akkor érinti amikor a tulajdonos mint vállalkozó működik, t.i. valószínűséggel üzletileg ad ki és inkább rövidtávra és szabadidős célokra. Ha a tulajdonos néha ad ki és inkább hosszabb időszakokra, akkor nem vállalkozói a státusza és Ön nem kérhet kilépést a szerződésből 14 napon belül.

Azonban, ha a vállalkozó/fogyasztó kapcsolat áll fenn, akkor Önnek joga van 14 napon belül kilépni a szerződésből az aláírást követően indoklás nélkül. Megjegyezzük, hogy a szerződés aláírása az az időpont amikor a tulajdonos elfogadta a foglalási kérelmet a szerződési folyamatban - a szerződés aláírásának a dátuma nem egyezhet a bérlés kezdetének a dátumával (a legtöbb esetben a szerződés pár nappal korábban kerül aláírásra). 

  • Kilépés a Bérleti Szerződés kezdete ELŐTT 

Ha a kilépés 14 napon belül történik az aláírás után és beköltözés előtt, a teljes első bérleti díj és a szolgáltatási díj vissza lesz térítve.

  • Kilépés a Bérleti Szerződés kezdete UTÁN

Azonban, ha a kilépés az Ön részéről a bérleti szerződés kezdete után történik (és ezáltal miután beköltözött), a bérleti díj arányosan lesz visszatérítve, attól függően, hogy hány napot töltött a lakásban - ha az első bérleti díj már továbbítva lett a tulajdonosnak, ezt a kompenzációt a tulajdonos adja, egyébként a Flatio.

Hogyan csinálom?

Ha szeretne kilépni és a tulajdonos vállalkozóként van jelen, akkor lépjen kapcsolatba az ügyfélszolgálattal akik segítenek a felmondás folyamatában.