Bejelentkezés bérlőként Bejelentkezés tulajdonosként Bejelentkezés cégként

5 tipp, hogy ne verjen át a lakáskiadó

21. április 2021 · 3 perc

Mindig köss írásban szerződést!

Az albérletkeresés tippek között a legfontosabb, hogy mindig kössünk írásban szerződést. Ez a bérlőnek és a bérbeadónak is ugyanúgy érdeke. A szerződés rögzíti a köztük létrejött megállapodást, hogy kik veszik ki albérletbe a lakást, ki adja bérbe, milyen hosszú időre és a bérleti díj mértékét. Továbbá azt is a szerződés rögzíti, hogy a rezsit hogyan és mikor kell fizetni. Ezek a legfontosabb részei a bérleti szerződésnek.


Alaposan nézz körül a lakásban, mielőtt kivennéd!

Az albérleti szerződés aláírása előtt érdemes alaposan körülnézni a lakásban. Megnézni a lakás és a berendezéseit, hogy mi az ami működik és mi az ami esetleg nem működik. Érdemes átnézni a háztartási gépeket is, hogy rendeltetésszerűen működő képesek e. Alaposan nézzünk szét, például van e meleg víz, működik e a fűtés, a lámpák. Amennyiben bútorozottan vesszük ki a lakást, akkor a lakásban található berendezési tárgyakról érdemes egy jegyzőkönyvet felvenni és a tárgyak listáját csatolni a bérleti szerződéshez. Ezáltal a bérleti szerződés megszűnésekor könnyen elkerülhetjük a félreértéseket, ha esetleg valami hiányzik a berendezési tárgyak közül. 


Csak a lakástulajdonostól szabad albérletet kivenni

Az albérletkeresés tippek között fontos kiemelni, hogy csak a tényleges lakástulajdonostól vegyünk ki lakást albérletbe. Az albérleti szerződés aláírása előtt győződjünk meg a lakástulajdonos tulajdonjogáról, kérjük, hogy mutassa meg a személyi igazolványát és kérjünk egy aktuális tulajdoni lapot, hogy biztosak legyünk abban, hogy a lakás valós tulajdonosával fogunk szerződni. Amennyiben több tulajdonosa is van a lakásnak akkor érdemes velük is aláíratni a bérleti szerződést. A gyakorlatban a bérleti szerződés aláírásakor mind a bérlő és a bérbeadó is hozhat tanukat. Bármilyen nézeteltérés esetén így többen is segíthetnek tisztázni az eredeti megállapodást.


Rögzítsük a szerződésben, hogy ki fizeti a javításokat

Az albérletbe kivett lakásban történhetnek különböző problémák, amikor elromlik vagy megsérül valamilyen berendezés vagy tárgy a lakásban. Érdemes már a szerződésben rögzíteni, hogy ilyen esetekben ki fizeti a javításokat. A tulajdonosnak kötelezettsége, hogy a rendeltetésszerű használatot biztosítsa, így amennyiben valamilyen berendezés elromlik akkor azt a saját költségén köteles megjavíttatni. Általánosságban, amennyiben a bérlő használata miatt egy tárgy elromlik, például véletlenül betörik egy ajtó üveg vagy konyhabútor üveg vagy például eltörik valamilyen kiegészítő alkatrész vagy elem a bútorokon, akkor azt jellemzően a bérlőnek kell kifizetnie. A bérlő és a tulajdonos megállapodhatnak minden esetre külön is, attól függően, hogy a javításra miért van szükség. 


Kérdezzük meg a lakásról a szomszédokat is!

Az albérletkeresés tippek között kiemeljük, hogy az albérleti szerződés aláírása előtt, mielőtt kivennénk az albérletet, beszélgessünk a szomszédokkal is. Ismerjük meg őket mielőtt döntenénk, tudjuk, hogy kikkel fogunk egy társasházban lakni. Két szempont miatt fontos, hogy ezt megtegyük, egyrészt így lesz egy benyomásunk arról, hogy kik lesznek a közvetlen szomszédjaink, másrészt pedig a szomszédok megoszthatnak fontos információkat a házról, a lakókról, a közös képviselőről illetve, hogy várható e például nagyobb zajjal járó felújítás. Olyan apró, hasznos tippeket is kaphatunk, hogy például a biciklit hol és hogyan érdemes tárolni, vagy ha például van a társasháznak kertje, akkor a kert használatnak mik a közösen elfogadott szabályai, ez utóbbit főleg akkor lehet hasznos előre tisztázni, ha háziállattal költözünk az albérletbe.


Ossza meg ezt a cikket:
Javasoljuk
Miért érdemes középtávra kiadni ingatlant?
Milyen lakást válasszunk kollégium helyett Budapesten?
Milyen lakást vásároljunk albérletkiadás céljára Budapesten?