Bejelentkezés bérlőként Bejelentkezés tulajdonosként Bejelentkezés cégként

Szobakiadás vagy a lakáskiadás éri meg jobban?

19. április 2021 · 2 perc

Lakásiadás vs. szobakidás

A lakáskiadás tippek között meg kell említeni a szobakiadás lehetőségét is. Amikor nincs lehetőségünk kiadni az egész lakást és mi is ott lakunk a lakásban, viszont van olyan szoba, amit nem használunk, akkor átgondolhatjuk, hogy a szobát kiadjuk albérlőnek és megosztjuk a lakásunk használatát. Ez egy praktikus megoldás lehet arra, hogy fedezzük a lakás rezsijét. A szoba méretétől és a lakás elrendezésétől függően a szobát kiadhatjuk egy vagy több személynek is. Abban az esetben ha szobakiadás mellett döntünk, fontos, hogy mivel együtt fogunk élni a bérlővel, ismerjük meg jobban a szerződés aláírása előtt és beszéljük át a szokásait és igényeit, hogy az együtt élés minél harmonikusabb legyen, hiszen a lakás közös helységeit, mint a fürdőszoba és a konyha együtt fogjuk használni. 


Lakás és szobakiadás árak

A bérleti díjak természetesen eltérnek lakáskiadás és szobakiadás esetén. A teljes lakás kiadásánál magasabb bérleti díjat kérhetünk, míg szobakiadás esetén a bérleti díj alapja a szoba mérete lesz illetve az is, hogy hányan veszik, ki a szobát vagy például van e külön fürdőszoba vagy mellékhelység a szobához. Jellemzően a gyakorlatban, szobakiadás esetén a bérleti díj fedezni fogja a rezsit vagy a nagy részét illetve a társasház közös költségét. 


Szobakiadás pro és kontra

A szobakiadás legnagyobb előnye, hogy amennyiben van olyan szoba a lakásban, amit nem használunk, kiadva azt bérlőnek, fedezhetjük a lakás fenntartásával és használatával járó havi rendszeres kiadásainkat a rezsire és a közös költségre illetve jó esetben még további jövedelemhez is jutunk. A rövidtávú lakáskiadás tippek között is említhető a szobakiadás, hiszen sok turista csak egy vagy két napot tölt egy városban és arra az időre bőven megfelel neki egy szoba ahol este aludhat, miközben nappal a várost látogatja. A szobakiadás hátránya vagy inkább fontos jellemzője, amit át kell gondolnunk előre, hogy a bérlővel együtt fogunk élni és lesznek olyan helyek a lakásban amit együtt fogunk használni, mint például a konyha vagy a fürdőszoba. Ezek használatát érdemes előre átbeszélni és tisztázni a bérlővel vagy a bérlőkkel, hogy ne legyen például abból probléma, hogy reggel mindenki ugyanakkor akarja használni a fürdőszobát, hogy beérjen a munkahelyére vagy az egyetemre. Hasonlóan ehhez, érdemes tisztázni a konyha használatát is, például, azt, hogy ki mikor mosogat, vagy, hogy mindenki maga után mosogat, megosztani a takarítást, főleg a fürdőszobára vonatkozóan. További szobakiadás esetére szóló tipp, hogy beszéljük át azt is, hogy a hűtőt hogyan osszuk meg a bérlővel, hogyan különítjük el vagy osztjuk meg a megvásárolt ételeket. 


Ossza meg ezt a cikket:
Javasoljuk
Miért érdemes középtávra kiadni ingatlant?
Milyen lakást válasszunk kollégium helyett Budapesten?
Milyen lakást vásároljunk albérletkiadás céljára Budapesten?