Bejelentkezés bérlőként Bejelentkezés tulajdonosként Bejelentkezés cégként

Hogyan változtass az Airbnb-n hirdetett lakáson, ha a fix bérlőnek akarod kiadni?

15. március 2021 · 4 perc

Az Airbn piac változása, a koronavírus-járvány hatása az ingatlanpiacra

A rövidtávú lakáskiadás piaca jelentős változáson ment keresztül 2020-ban, mivel a koronavírus miatt bevezetett utazási korlátozások miatt megszűnt a turizmus, ami a rövidtávra kiadott lakások iránt a legjelentősebb keresletet jelentette és ezek a lakások megjelentek a hosszútávra kiadó lakások piacán. Ez a többlet kínálat megváltoztatta az albérleti bérleti díjakat, kerületenként és városonként eltérő mértékben, ugyanakkor általánosságban 10 és 30 százalék közötti csökkenést jelentett.


Mennyit lehet keresni rövidtávú albérletkiadással?

A rövidtávú lakáskiadás jelentős növekedést mutatott az elmúlt években köszönhetően annak, hogy az elérhető árú fapados repülőjegyek miatt a pár napos városlátogatások száma jelentősen emelkedett. Főleg a belvárosi kerületekben, a központhoz közel eső városrészeken volt népszerű rövidtávra lakást bérelni a turistáknak, mivel így pár nap alatt a látnivalókhoz való közelség miatt, minél több időt tudtak tölteni a városban. A rövidtávú lakáskiadás magasabb bevételt biztosított a lakás tulajdonosoknak, mint a hosszú távú lakáskiadás. Mivel a koronavírus miatt ez a típusú rövidtávú lakáskiadás megszűnt, jelenleg rövidtávú lakásbérlésre nincs kereslet, így ezekkel a korábban főleg turistáknak kiadott lakásokkal már a hosszú távú lakáskiadási piacon találkozunk. 


Mik az állandó bérlő előnyei?

A lakáskiadási tippek között fontos megemlíteni, hogy a korábban rövidtávra kiadott lakások ugyan több bevételt jelentettek, mint a hosszú távú lakáskiadás, ugyanakkor az állandó bérlőnek előnyei is vannak. Az egyik ilyen előny az airbnb vs. fix bérlő esetén, hogy az albérletbe kiadott lakás folyamatos bevételt biztosít a lakás tulajdonosának illetve a kiadás is egyszerűbb, hiszen az airbnb lakások kiadása bejelentéshez kötött és az adózási szabályok is eltérnek. 


Milyen lakást keresnek a bérlők rövidtávra (több mint egy hónapra)?

A korábban nagy népszerűségnek örvendő rövidtávú lakások iránt leginkább a turizmus jelentette a keresletet, ahol az volt a jellemző, hogy pár napra, egy hétre veszik ki a lakást, csak arra az időre amíg a külföldiek a városban tartózkodnak. Az egy hónapnál hosszabb, de egy évnél rövidebb időszakra bérelt lakások piaca megváltozott, jellemzően azok bérelnek ilyen időre lakást, akiknek a munkájuk miatt kell pár hetet vagy pár hónapot az adott városban tölteni. E miatt azok a lakások keresettek amelyek közel esnek az adott munkahelyhez vagy ahonnan a tömegközlekedéssel könnyen és gyorsan elérhető a munkahely. Jellemzően egyedül álló munkavállalók, üzletemberek bérelnek így lakást, tehát a kisebb 40 és 60 négyzetméter közötti lakások a legkeresettebbek. 


Hogyan változtassuk meg az airbnb-n kiadott lakásunkat? (több tároló, konyhai gépek stb.)

A rövidtávú lakáskiadás megváltozásával a koronavírus miatt, sok korábban airbnb lakásba fix bérlőt kerestek a lakás tulajdonosok és a lakáskiadási tippek között fontos kiemelni, hogy hogyan érdemes változtatni a lakás berendezésén. Az airbnb és a fix bérlő igényei eltérnek, hiszen aki hosszabb távra bérel albérletet, például több személyes tárgyat fog magával hozni mint a pár napra érkező turista. Ezért az egyik legfontosabb változtatás, amit javasolunk, hogy növeljük a tároló helyek számát, több tárolós bútorral rendezzük újra be a lakást.

Fontos különbség az is a rövidtávra érkező turisták és a hosszabb távra bérlők között, hogy aki pár napra érkezik, jellemzően kevésbé használja a konyhát, inkább étteremben étkezik a pár napos tartózkodás során, hogy gasztronómiai élményeket is gyűjtsön. Aki hosszabb távra bérel, természetesen nagyobb valószínűséggel fogja rendszeresen használni a konyhát, így míg korábban a rövidtávú lakáskiadás során egy lakás konyhájában elég volt akár egy vízmelegítő, addig a hosszú távra kiadott lakás esetén, a konyhát fel kell szerelni háztartási gépekkel is. A legalapvetőbb hűtő és főzési lehetőség biztosítása mellett, hogy a lakás vonzó legyen a bérlők számára, akár sütőt vagy mosogatógépet is beszerelhetünk, attól függően, hogy milyen a konyha kialakítása, illetve milyen igényei vannak a bérlőnek.

Egy másik lehetséges változtatás, hogy a rövidtávú lakáskiadásoknál jellemző volt a nagyobb baráti társaságok együtt utazása, tehát jellemző volt a kisebb lakásokban is a minél több férőhely biztosítása akár pótágyakkal is. Hosszabb távra egy kis méretű lakást jellemzően egyedül vagy párban vagy kisebb családok vesznek ki, így az ennél több férőhely felesleges és inkább a további bútorok lesznek előnyösebbek, például tárolós szekrények vagy egy íróasztal. Az airbnb lakások másik tulajdonsága az volt, hogy kialakítottak bennük közös teret, főleg az előbb említett jellemzően nagyobb baráti társaságoknak, ezek a terek a hosszabb kiadásnál felszabadíthatók és helyette akár további tároló vagy például az egyre népszerűbb biciklizés miatt, kerékpár tárolására alkalmas hely is kialakítható. 

Csatlakozzon több száz elégedett tulajdonoshoz! Minden online történik a Flatio-n, így több ideje lesz és kevesebb gondja.

Ossza meg ezt a cikket:
Javasoljuk
Miért érdemes középtávra kiadni ingatlant?
Milyen lakást válasszunk kollégium helyett Budapesten?
Milyen lakást vásároljunk albérletkiadás céljára Budapesten?