Bejelentkezés bérlőként Bejelentkezés tulajdonosként Bejelentkezés cégként

Hogyan adjuk ki ingatlanunkat? Tippek ingatlankiadáshoz

21. július 2021 · 6 perc

Mennyit lehet keresni ingatlankiadással? 

A lakáskiadás árak jelentősen változtak 2020-ban, mivel a koronavírus miatt bevezetett utazási korlátozások miatt megszűnt a turizmus és ez által a kereslet a rövid távra kiadott lakások iránt, így ezek a lakások megjelentek a hosszú távú lakáskiadási piacon és csökkentették a bérleti árakat. A rövidtávú és hosszú távú lakáskiadás bevételei eltérnek egymástól, az előbbivel többet lehet keresni, az utóbbi viszont fix jövedelmet jelent a lakás tulajdonosa számára.

A mostani piaci átalakulások során érdemes az albérlet kiadást ingatlanközvetítőn keresztül megoldani, hiszen az ingatlanközvetítő lakáskiadáskor jutalékot kap és ezért érdekelt abban, hogy minél magasabb áron és minél hamarabb kiadja a rá bízott lakást. 


Rövidtávra vagy hosszútávra adjuk ki a lakásunkat?

A piaci helyzet jelentősen megváltozott a koronavírus miatt bevezetett utazási korlátozások miatt, ezért a rövidtávú lakáskiadások piaca szinte megszűnt és jelenleg hosszú távra érdemes kiadni az ingatlant. Rövid távra főleg olyan ingatlant érdemes kiadni ami a belvárosban helyezkedik el illetve a főváros látnivalóihoz közel, hiszen a koronavírus utáni időszakban a kereslet ismét meg fog jelenni és pár napra illetve pár hétre kiadva a lakást magasabb bevételt és hozamot lehet majd újra realizálni a lakáskiadással. 


Közvetítővel vagy anélkül adjuk ki a lakásunkat?

Az ingatlanközvetítő lakáskiadáskor jutalékot kap, ezért számára fontos lesz, hogy minél jobb áron és minél hamarabb kiadjon egy ingatlant. Amellett, hogy leveszi rólunk azt a terhet és időt, hogy a lakást megmutatja a lehetséges bérlőknek, számtalan előnye van annak, hogy ingatlanközvetítőn keresztül adjuk ki a lakásunkat. Az ingatlanközvetítő első kézből ismeri az árakat, hogy hol, milyen ingatlant, mennyiért lehet kiadni, így nem vesztünk azzal sem időt, sem érdeklődőket, hogy túlárazzuk az ingatlanunkat. 


Hogyan kell adózni lakáskiadás után?

A lakáskiadásból szerzett jövedelem adó köteles, magánszemélyként személyi jövedelem adót kell fizetni az adóhatóság számára. Az adó mértéke 15 százalék és negyedévente kell fizetni adó előleg formájában. 


Hol érdemes lakást kiadni Budapesten?

Attól függően, hogy milyen célcsoportnak szeretnénk kiadni az ingatlanunkat, a főváros különböző részei iránt más és más az érdeklődés albérletek iránt. Például egyetemistáknak a felsőoktatási intézmények közelében fogjuk tudni kiadni az ingatlanunkat hosszú távra, turistáknak főleg a belvárosban, ahonnan a látnivalók elérhető közelségben vannak, külföldi üzletembereknek pedig lehet, hogy akár több évre ki tudunk adni lakást a második vagy a tizenkettedik kerületben. 


Bútorozva vagy bútorozatlanul adjuk ki a lakásunkat?

Amikor mérlegeljük, hogy bútorozottan vagy bútorok nélkül adjuk e ki a lakásunkat, több szempontot érdemes átgondolni. Ugyanolyan sokan keresnek bútorozott és bútorok nélküli lakást albérletnek, ugyanakkor, ha van egy célcsoport, akiknek szeretnénk kiadni a lakást, akkor például a diákok főleg bútorozott lakásokat fognak keresni, és hasonlóan a turisták is, ugyanakkor sok olyan munkavállaló van, akik hosszú távra keresnek albérletet és már van saját bútoruk.

Gondoljuk át a költségvetésünket, hogy szeretnénk e bebútorozni a lakást vagy sem, hiszen a bútorok is használódni fognak, cseréjük és javításuk is kiadásokkal jár, ezeket a szempontokat mind vegyük figyelembe mielőtt bebútorozunk egy lakást kiadás előtt. Amennyiben bútorozottan adjuk ki a lakásunkat, akkor a lakáskiadási bérleti szerződés aláírásakor írjunk egy jegyzőkönyvet, egy listát a bérlővel együtt, hogy milyen bútorok, kiegészítők, dekorációk találhatók a lakásban és, hogy milyen állapotban vannak, így a bérleti szerződés lejártakor elkerülhetők a problémák abból fakadóan, hogy valamelyik bútor vagy berendezés eltűnt vagy megrongálódott. Természetesen a kaució biztosítja a bérbeadót ezekre az esetleges károkra is. 


Kinek adjuk ki az albérletünket? 

Mielőtt a lakáskiadási bérleti szerződést aláírnánk, beszélgessünk a lehetséges bérlővel, ismerjük meg amennyire lehet, hogy milyen céllal bérel, mennyi időre tervezi a bérlést, egyedül vagy másokkal költözne, hoz e háziállatot. A bérlőnél érdeklődjünk a munkahelye iránt, hogy tudjuk mennyire biztos a jövedelme, próbáljuk elkerülni ezzel is a nem fizetést a részéről. 


Mi legyen a bérleti szerződésben?

A lakáskiadás bérleti szerződés alapvetően tartalmaznia kell a lakás adatait, a felek adatait, a bérleti díj összegét és fizetési módját, a rezsi számlák fizetési módját, a kaució mértékét, a bérlet időtartamát és a felmondási feltételeket. A bérbeadó és a bérlő külön megállapodását is rögzíteni érdemes a bérleti szerződésben. Amennyiben bútorozott a lakás, akkor érdemes belefoglalni a lakáskiadás bérleti szerződésbe a bútorok listáját és állapotát. Abban az esetben, ha a bérlőnek megengedjük, hogy háziállatot is tartson a lakásban, akkor érdemes ezt is rögzíteni a bérleti szerződésben és az ezzel járó esetleges további bérlői kötelezettségeket is.

A lakáskiadás bérleti szerződésben továbbá érdemes rögzíteni azt is, hogy a bérleti díj milyen mértékben változik, amennyiben több évre szól a bérlés, illetve a lakás és a benne található ingóságok biztosítására is javasolt kitérni a szerződésben. Fontos továbbá, hogy a bérleti díj és a rezsi számlák fizetési kötelezettségén túl, legyen rögzítve a szerződésben a közös költség mértéke és megfizetésének a határideje is.


Mennyi legyen a kaució?

A gyakorlatban illetve a bérleti szerződés mintákban láthatóan a kaució általában minimum egy havi bérleti díjnak felel meg, de inkább két vagy három havi bérleti díjnak megfelelő összeg szokott lenni. A kaució leginkább azt a nem kívánatos helyzetet biztosítja, hogy a bérlő nem fizeti a bérleti díjat vagy a rezsi számlákat vagy ezek egy részét. Gondoljuk át, hogy egy havi kaució az egy havi bérleti díj nem fizetése ellen védi a bérbeadót, de például az adott havi rezsi számlák nem fizetését már nem, ezért a leggyakoribb, hogy két havi bérleti díjnak megfelelő összeget jelölnek meg a kaució mértékének.

A kaució azokra az esetekre is biztosíték a bérbeadó számára, amikor a bérlő kárt okoz az ingatlanban vagy a berendezéseiben, ezt is vegyük figyelembe, amikor megállapítjuk a kaució mértékét. Nagyobb értékű bútorokkal berendezett lakás esetén illetve ha nagyobb értékű háztartási gépek is vannak a lakásban, akkor indokoltabb lehet a három havi kaució kikötése.


Mit tehetünk, ha nem akar fizetni a bérlő?

Abban az esetben, ha a bérlő nem akarja kifizetni a bérleti díjat vagy a rezsi számlákat, először is, tisztázzuk a bérlővel a nem fizetés okát, hogy az átmeneti vagy tartós. Előfordulhat, hogy átmeneti nem fizetés során meg tudunk állapodni például részletfizetésben és nem kell új albérlőt keresnünk. Amennyiben egyértelmű, hogy a bérlő már nem tudja fizetni a bérleti díjat, akkor fel kell szólítanunk írásban, hogy nyolc napon belül fizessen és újabb nyolc napon belül felmondhatjuk a szerződést. Érdemes előre ilyen esetre kiköltözési nyilatkozatot aláíratni közjegyző előtt, hogy azonnal végrehajtható legyen. 


Csatlakozzon több száz elégedett tulajdonoshoz! Minden online történik a Flatio-n, így több ideje lesz és kevesebb gondja.

Ossza meg ezt a cikket:
Javasoljuk
Miért érdemes középtávra kiadni ingatlant?
Milyen lakást válasszunk kollégium helyett Budapesten?
Milyen lakást vásároljunk albérletkiadás céljára Budapesten?