Bejelentkezés bérlőként Bejelentkezés tulajdonosként Bejelentkezés cégként

Hasznos tanácsok biztonságos albérletválasztáshoz

19. július 2021 · 2 perc

Nézzük meg alaposan a környéket! (este is, kérdezzük meg a szomszédokat stb.)

Amikor albérletet keresünk és több lakást is megnézünk, érdemes nem csak a lakás adottságaira figyelni, hanem megnézni az albérlet környékét is a nap több időszakában is. Előfordulhat, hogy a lakás vonzó és minden szempontunknak megfelel, sőt a bérleti díj és a rezsi költségek is kedvezőek és továbbá a tulajdonos is szimpatikus, ugyanakkor, fontos, hogy a lakás környezetét is megismerjük, mielőtt döntést hozunk.

Nézzük meg, hogy milyen benyomást kelt a környék nappal és este is, milyen szolgáltató egységek vannak a környéken, mekkora a társasház, milyen szomszédok laknak ott. Amennyiben van rá lehetőségünk, akkor beszélgessünk a szomszédokkal és a környéken lakókkal is, sok hasznos információhoz juthatunk ezáltal, hogy a legjobb döntést tudjuk meghozni.


Nézzük meg alaposan a házat, ahol a lakást kivesszük (menjünk vissza délután/este is, beszéljünk a közös képviselővel)

A társasházat is érdemes megnézni, hogy milyen állapotban van, mennyire biztonságos a környék és hogy milyen benyomásaink vannak reggel vagy este a ház környékén. Ha van a társasház közelében park vagy közterület, nézzük meg, hogy a nap folyamán, különböző időszakokban, milyen benyomásaink vannak, például, van e sportpálya a környéken vagy óvoda, vagy bármi olyan egyedi szokás, ami esetleg zavarhat majd minket.

Mielőtt aláírnánk az albérleti szerződést, beszéljünk a közös képviselővel, hogy mit mond a társasházról, kérdezzük meg, hogy például várható e felújítás ami esetlegesen zavarhat majd minket. Az albérletkeresés tippek között fontosnak tartjuk, hogy a közös képviselővel érdemes átbeszélni a közös költséget is, hogy pontosan mi tartozik bele, várható e és ha igen milyen mértékű emelése. 


A bérleti szerződés aláírása előtt kérjük el a bérlő személyi igazolványát és a tulajdoni lapot!

Az albérletkeresési tippek között kiemelten fontosnak tartjuk, hogy az albérleti szerződés aláírása előtt győződjünk meg arról, hogy valóban a lakás tulajdonosával tárgyalunk és hogy vele fogunk szerződni. Ehhez nagyon fontos lépés, hogy elkérjük az albérlet tulajdoni lapját és az albérleti szerződés aláírásakor vagy akár előtte a lakás tulajdonos személyi igazolványát.

A lakás tulajdonosa ugyanezt el fogja várni tőlünk, így ne érezzük magunkat kellemetlenül, hogy bizonyosságot szeretnénk a lakás tényleges tulajdonosával szemben. Amennyiben többen leszünk albérlők egy lakásban, akkor az albérleti szerződésben minden bérlőnek szerepelnie kell, így fontos, hogy mindenki igazolja a személyi azonosságát a megállapodáskor. Az albérleti szerződés aláírásakor érdemes tanúkat is hívni és az ő személyi igazolványukat is megnézni kölcsönösen, hiszen a legtöbb esetben a lakás tulajdonosa is és az albérlő vagy az albérlők is megkérnek valakit, hogy tanuk legyenek. 


Csatlakozzon több száz elégedett tulajdonoshoz! Minden online történik a Flatio-n, így több ideje lesz és kevesebb gondja.

Ossza meg ezt a cikket:
Javasoljuk
Miért érdemes középtávra kiadni ingatlant?
Milyen lakást válasszunk kollégium helyett Budapesten?
Milyen lakást vásároljunk albérletkiadás céljára Budapesten?