Bejelentkezés bérlőként Bejelentkezés tulajdonosként Bejelentkezés cégként

Hogyan adjunk ki szobát Magyarországon?

15. október 2021 · 3 perc
Gyakran előfordul, hogy olyan lakásban lakunk ahol egy vagy akár több szoba is felszabadul, és nem használjuk, ezért dönthetünk, úgy, hogy kiadjuk. Ez hatékonyan csökkentheti a lakhatási költségeinket, hiszen, egy szoba kiadása a lakáson belül akár egészében vagy nagyrészt fedezheti a lakás teljes havi rezsi költségét. A szoba méretétől és a lakás elrendezésétől függően eldönthetjük, hogy hány személy részére akarjuk kiadni a szobát. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a közös helységeken osztoznunk szükséges majd a leendő bérlővel vagy bérlőkkel, tehát például a konyhán és a fürdőszobán. Szerencsésebb, ha külön fürdőszoba vagy zuhanyzó, vagy akár csak külön wc használható a szobával együtt, másképp, szükséges átgondolni, hogy például a reggeli fürdőszoba használat megosztása mennyire hat a napi rutinunkra és az időbeosztásunkra. További ilyen együttélési jellemző amire gondolnunk szükséges, hogy például a hűtőt is meg fogjuk osztani, gyakori megoldás, hogy például a hűtőben egy polcot az albérlő vagy albérlők használhatnak.

A szoba kiadás folyamata hasonló a lakáskiadáshoz, amikor elkészítjük a hirdetést. Fontos, hogy jó fotókat készítsünk a szobáról, lehetőleg nappali fénynél és például a szoba sarkából, hogy jól látszódjon annak a mérete. Jellemzően, azok, akik kiadó szobát keresnek, leginkább egyetemisták, egy szobához szükséges bútorokat nem fognak magukkal hozni, ezért érdemes bútorozottan hirdetni a szobát. Egy szoba alapfelszereltsége közé tartozik az ágy vagy kihúzható kanapé, ruhásszekrény, tanuláshoz alkalmas íróasztal és szék illetve wifi vagy kábel internet elérhetőség. Szoba kiadása esetén arra is fontos gondolni, hogy az albérlőnek szüksége lesz például a mosógépünk használatára is.

A fotók elkészítése után érdemes részletesen leírni a lakást is, kitérve például a közösen használható terekre, kiemelve a fürdőszoba használatát. Továbbá a kiadó lakáshirdetésekhez hasonlóan, a leírásban érdemes mesélni a társasházról, a környékről és a tömegközlekedési lehetőségekről. A társasházzal kapcsolatban érdemes kitérni arra, hogy például milyen szabályok vonatkoznak a kertre vagy az udvarra, vagy akár a háziállatokra. A környékkel kapcsolatosan érdemes kitérni, arra, hogy mi található a közelben, például, élelmiszerbolt, sportolási lehetőség, park, egyetem. A tömegközlekedéssel kapcsolatban érdemes megemlíteni a leírásban, hogy milyen tömegközlekedési eszközök érhetők el a közelben és hogy hány percnyi sétára vannak az adott megállók.

A kiadó szoba árának a meghatározása szintén fontos része a sikeres és gyors kiadáshoz. Az ár meghatározásánál fontos összehasonlítani hasonló méretű kiadó szobák árait illetve, hogy hány személy részére kiadók a hirdetett szobák. Előfordulhat, hogy ugyanolyan alapterületű szobát valahol csak egy főnek adnak ki, valahol meg több személy részére. Az árak összehasonlításánál ezt fontos figyelembe venni. A havi bérleti díj mellett, fontos előre tisztázni a közös költséghez és a rezsihez való havi hozzájárulás mértékét. Mivel egy lakáson belül jellemzően nem lehet külön mérni a lakók áram, gáz és víz fogyasztását, a szerződés aláírása előtt szükséges megállapodni a szoba bérlőjével vagy a bérlőivel, hogy az adott havi rezsihez milyen mértékben és arányban járulnak majd hozzá. A leggyakoribb, hogy a lakók a személyek száma szerint egyenlő mértékben elosztják ezeket a költségeket.

Amennyiben nem áll módunkban a hirdetés elkészítése, ingatlanközvetítő is megkérhető a hirdetés elkészítéséhez és az érdeklődők tájékoztatására. Ugyanakkor, mivel együtt fogunk élni az albérlővel, itt kiemelten fontos, hogy legyen személyes benyomásunk az albérlőről vagy az albérlőkről a megállapodás előtt.

Csatlakozzon több száz elégedett tulajdonoshoz! Minden online történik a Flatio-n, így több ideje lesz és kevesebb gondja.

Ossza meg ezt a cikket:
Javasoljuk
Miért érdemes középtávra kiadni ingatlant?
Milyen lakást válasszunk kollégium helyett Budapesten?
Milyen lakást vásároljunk albérletkiadás céljára Budapesten?