Bejelentkezés bérlőként Bejelentkezés tulajdonosként Bejelentkezés cégként

Aktuális információ a koronavírusról

27. február 2020 · 4 perc

Koronavírus (COVID-19) - hasznos információ, linkek és hírek

A COVID-19 egy fertőző betegség amit a koronavírus legutóbbi változata okoz és amely először Kínában, Wuhanban jelent meg 2019. decemberben. Többet megtudhat a vírus kitöréséről az Egészségügyi Világszervezet honlapján, itt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. január 30-án nemzetközi horderejű járványügyi szükséghelyzetet hirdetett ki (Nemzetközi Szükséghelyzet, PHEIC) a COVID-19 néven ismert, új koronavírus járvány miatt. A vírus jelentős egészségügyi kockázatokat jelent, ajánlatos az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a COVID-19-re vonatkozó tanácsolt iránymutatásokat, utazási javaslatokat és egészségügyi figyelmeztetéseket betartani.

Mi a koronavírus

A koronavírusok (CoV) a vírusok egy nagy csoportja amelyek állatok és emberek megbetegedését okozzák és olyan tüneteket okozhatnak mint a hagyományos megfázás, köhögés, légzőszervi problémák, láz, de súlyosabb egészségügyi problémákat is okozhatnak, mint például a súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS) vagy MERS fertőzés.

Az “új koronavírus” vagy nCov (vagy Wuhan koronavírus) néven ismert új típusú koronavírus először 2019. decemberben jelent meg a kínai Hubei tartományban amelynek 11 millió lakosa van.

Koronavírus - tünetek, terjedés, kockázat és összehasonlítás az influenzával

A koronavírus a fertőzött személlyel hosszabb ideig történő közeli érintkezés útján terjed emberről emberre. Cseppfertőzésen keresztül levegő útján terjed. Legtöbbször a légúti nyálkahártyát érinti. Hasonlóan, az influenza is cseppfertőzéssel terjed. Míg az influenza lappangási ideje viszonylag rövid, pár órától 5 napig, általában 1-2 nap, a koronavírus esetében a lappangási időszak egy héttől 14 napig tart.

Egy hét fertőzés után a betegség folyamatos lázzal jár. Továbbá lehetségesek az ízületi és izom fájdalmak, illetve a köhögési tünetek hamar megjelennek. A tünetek többek között láz, fáradtság, köhögés, légzési nehezítettség. A fertőzés kockázata attól függ, hogy Ön hol lakik vagy merrefelé utazott a közelmúltban. A megfertőződésnek nagyobb a lehetősége azokon a helyeken ahol nagyobb számban diagnosztizáltak COVID-19-t az embereknél. Általánosságban, az idősek, a gyereket, a krónikus betegek és az immunhiányos személyek vannak nagyobb kockázatnak kitéve.

Minden télen jellemzően több influenzás megbetegedés van. Sajnos, csak a betegség tünetei alapján nem lehet megkülönböztetni, hogy a klinikai problémákat az új koronavírus vagy az influenza vírus okozza, mivel a tünetek nagyon hasonlóak. Ezért, jelenleg nagyon fontos azt tudni, hogy a beteg az új koronavírus által fertőzött területről érkezett az elmúlt 14 napban vagy hogy közeli kapcsolatban volt korona vírussal fertőzött személlyel.

Statisztikai adatok

A magyarországi Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb tájékoztatása alapján a 2020. év 4. naptári hetétől kezdődően a lakosság 1,6%-a kereste fel orvosát influenzás tünetekkel. Az év 8. hetében a megbetegedések száma (38 900) alig változott az előző héthez viszonyítva. Magyarországon továbbra is az óvodások és az általános iskoláskorú gyermekek a legérintettebbek. Az influenza világszerte előfordul, a népesség körülbelül 10-15 százaléka beteg lesz minden évben. Ez tipikusan járványok esetén történik meg, általában az év hidegebb időszakában. Európában általában a naptári év elején jelentkezik és általában 4-8 hétig tart.

A koronavírussal fertőzöttek körülbelül 80%-a minden különleges kezelés nélkül meggyógyul. Körülbelül 6-ból 1 embernek vannak súlyosabb problémái. A súlyosabb következményeknek nagyobb a kockázata olyan idősebb embereknél akiknek olyan egészségügyi problémáik vannak mint a magas vérnyomás, szívbetegségek, cukorbetegség, … A COVID-19 fertőzöttek körülbelül 2%-a halt meg.

Koronavírus (online) a Cseh Köztársaságban / Magyarországon / Ausztriában és más országokban

Friss információt a COVID-2019-ről az alábbi honlapokon talál:

Az új koronavírussal fertőzött területeket, a fertőzöttek számát és a halálozások számát ezen a folyamatosan frissülő interaktív térképen tekintheti meg.

Koronavírus és szabadság

Európában a betegség terjedésével kapcsolatban előfordulhatnak légi és közúti korlátozások. Továbbá a vasúti közlekedésben is országokon belül vagy európai országok között. Néhány ország részben lezárta a határait és korlátozza külföldiek belépését. Megelőző intézkedéseket sok országban bevezettek, egészségügyi vizsgálat és lázmérés formájában, miáltal a tünetekkel rendelkező utazók karanténba kerülhetnek.

A magyar Konzuli Szolgálat utazási tanácsai alapján, az észak-olaszországi koronavírus járvány miatt azt javasolja, hogy Lombardia, Veneto és Emilia-Romagna tartományokba csak halaszthatatlan ügyekben utazzanak, Olaszország más területeire tervezett látogatásaikat pedig csak alapos megfontolás és mérlegelés után vállalják. További információ és tanácsok találhatóak a magyar Konzuli Szolgálat honlapján. Az utazóknak javasolt figyelemmel követni az adott követség honlapját és a helyi híreket.

Csatlakozzon több száz elégedett tulajdonoshoz! Minden online történik a Flatio-n, így több ideje lesz és kevesebb gondja.

Ossza meg ezt a cikket:
Javasoljuk
Miért érdemes középtávra kiadni ingatlant?
Milyen lakást válasszunk kollégium helyett Budapesten?
Milyen lakást vásároljunk albérletkiadás céljára Budapesten?