Bejelentkezés bérlőként Bejelentkezés tulajdonosként Bejelentkezés cégként

Lakáskiadás külföldieknek Budapesten

2. június 2021 · 4 perc

Rövid vagy hosszútávra adjuk ki a lakásunkat külföldieknek?

A lakáskiadás külföldieknek egy külön lehetőség azoknak az ingatlan tulajdonosoknak, akik beszélnek valamilyen külföldi nyelvet. A lakáskiadás előnyei külföldieknek, hogy kisebb a bérlő általi nem fizetés kockázata, főleg, amikor rövid távra adjuk ki a lakást külföldieknek és előre fizetnek, vagy például amikor hosszú távra adjuk ki a lakást külföldi üzletembereknek és a bérleti díjat és a rezsi számlákat a munkaadó fizeti.

Rövidtávra akkor érdemes kiadni külföldieknek a lakást, ha a lakásunk a belvárosban vagy ahhoz közel helyezkedik el és kimondottan a pár napra vagy egy hétre ideutazó külföldi turistáknak akarjuk kiadni a lakást. Ez a lehetőség most nem aktuális, tekintettel a koronavírus miatt bevezetett utazási korlátozásokra. Hosszú távra a lakáskiadás üzletembereknek lehetőségeket jelent arra, hogy akár több évre kiadjuk a lakást és ez által több évre biztosítjuk a lakásból származó bevételt. 


Miért éri meg kiadni a lakásunkat külföldieknek?

A lakáskiadás külföldieknek előnyei között fontos megemlíteni, hogy mind a rövidtávú lakáskiadás esetén, mind a hosszú távú lakáskiadás esetén, a bevételeink magasabbak lehetnek. Amennyiben beszélünk valamilyen külföldi nyelvet, bátran adjuk ki a lakásunkat külföldieknek, a leggyakoribb, hogy az angol nyelv használatával a legtöbb idelátogató külföldivel meg fogjuk tudni beszélni a lakáskiadást. Például hosszú távú lakáskiadásnál külföldieknek az egyik legfontosabb előny, hogy akár több évre is kiadhatjuk a lakást albérletbe és ez által folyamatos bevételünk lesz a bérleti díjból több évre előre meghatározva.

Sok esetben a külföldi üzletemberek albérletét a munkaadójuk fizeti, ezért nagyobb eséllyel kerülhetjük el azokat a lakáskiadással járó buktatókat, amik abból adódhatnak, hogy a bérlő vagy a bérlők nem fizetik a bérleti díjat vagy a rezsi számlákat. Egy másik előnye annak, ha külföldieknek adjuk ki a lakásunkat, hogy a bérleti díjat lehet, hogy nem forintban fogják fizetni, hanem például euróban és az így meghatározott bérleti díj euró bevételt fog biztosítani számunkra. 


Mire ügyeljünk, ha külföldieknek adjuk ki a lakásunkat?

Amennyiben belvárosi lakáskiadást tervezünk külföldieknek rövidtávra akkor érdemes átgondolni a lakás elhelyezkedését, mert eltekintve, a mostani koronavírus miatt bevezetett utazási korlátozásokra, a külföldi turisták jellemzően a belvárosi vagy az ahhoz közel eső lakásokat fogják keresni. Ilyen esetekben fontos tisztázni a társasházzal ahol a lakás elhelyezkedi, hogy megengedett e a rövid távú lakáskiadás illetve ezt a tevékenységet be is kell jelenteni.

Amikor hosszú távra adunk ki lakást külföldiek számára akkor is fontos meggyőződni a bérlő személyazonosságáról illetve ügyeljünk arra is, hogy az albérleti szerződést angol nyelven is el kell készíteni. Továbbá, fontos, hogy tudjunk kommunikálni a külföldi bérlőkkel, vagy ők tudjanak magyarul vagy legyen olyan közös külföldi nyelv amin megértjük egymást. Fontos szempont az is, hogy lakáskiadás külföldieknek esetén tisztázzuk a bérleti díjon felül járó díjakat, tehát a közös költséget és a rezsi számlák fizetésének a módját, hiszen lehet, hogy a külföldiek hazájában ezeket a költségeket máshogy számolják el egymás között a bérbeadók és a bérlők. Ügyeljünk továbbá arra is, hogy ismertessük az adott társasház szokásait vagy a szomszédok elvárásait egymással szemben, hogy mik a megengedett és mik a nem megengedett dolgok, hiszen a kulturális különbségek miatt adódhatnak problémák a külföldi bérlők és a szomszédok között. 


Milyen lakást keresnek a külföldiek Budapesten?

A lakáskiadás külföldieknek egyre népszerűbb azon ingatlan tulajdonosok között, akik beszélnek valamilyen külföldi nyelvet. A lakáskiadás külföldi üzletembereknek lehetőségek sokaságát jelenti, hiszen például azoknak a külföldi üzletembereknek, akiknek több évre szól a kiküldetésük, akár több évre is kiadhatjuk a lakásunkat. Jellemző, hogy aki több évre költözik ide külföldről, hogy a családjával együtt fog albérletet keresni, tehát olyan lakást fog keresni, ami elég nagy egy család részére a gyerekeket számától függően illetve olyan a lakás elhelyezkedése, hogy a kiválasztott külföldi oktatási intézmény kényelmes távolságra van autóval a lakástól.

További általános tapasztalat, hogy azok a külföldi üzletemberek, akik több évre keresnek kiadó lakást, inkább a zöldövezetben fognak albérletet keresni és fontos szempont az is, hogy a lakásnál legyen kényelmes parkolási lehetőség akár zárt udvarban vagy garázsban. Az előbb említett és felsorolt jellemzők mellett, kiemeljük, hogy a külföldi üzletemberek esetén a lakáskiadás egyik gyakori feltétele, hogy az albérlet teljesen felújított legyen és korszerű mind az elrendezésében, mind a berendezésében, amennyiben bútorozottan akarják kivenni albérletbe a lakást. Budapesten a legnépszerűbb kerületek, ahol a külföldiek lakást keresnek főleg a második és a tizenkettedik kerület, ugyanakkor a közelben található agglomerációs települések is keresettek a külföldi bérlők között. 


Csatlakozzon több száz elégedett tulajdonoshoz! Minden online történik a Flatio-n, így több ideje lesz és kevesebb gondja.

Ossza meg ezt a cikket:
Javasoljuk
Miért érdemes középtávra kiadni ingatlant?
Milyen lakást válasszunk kollégium helyett Budapesten?
Milyen lakást vásároljunk albérletkiadás céljára Budapesten?