Bejelentkezés bérlőként Bejelentkezés tulajdonosként Bejelentkezés cégként

Mit tehetek, ha az albérlő nem fizeti az albérleti díjat?

31. május 2021 · 2 perc

Jogi szabályozás a nemfizetésre vonatkozóan

A lakáskiadási tippek között külön kitérünk arra az esetre, ha a bérlő nem fizeti a bérleti díjat vagy a rezsi számlákat. Az albérleti szerződés érvényességének az a feltétele, hogy írásban rögzítsék a felek, a lakás tulajdonosa és a bérlő vagy a bérlők. A gyakorlatban a lakáshoz tartozó közművek nem kerülnek átírásra a bérlő nevére, így nem fizetés esetén, ezeket a számlákat ugyanúgy a tulajdonosnak kell rendeznie, az esetleges tartozás a közművek felé az ő nevén jelennek meg.

Amennyiben a bérlő nem fizet, akkor a bérbeadónak írásban fel kell szólítania, hogy tegyen eleget a kötelezettségének. Abban az esetben, ha a felszólítást követően, amibe bele kell írni az esetleges következményeket is, a bérlő 8 napon belül sem fizet, a bérbeadó felmondhatja az albérleti szerződést. A felmondásnak a mulasztott hónapot követő hónap utolsó napjára kell szólnia és minimum tizenöt napnak rendelkezésre kell állnia a felmondásig. Azokban az esetekben, ahol a tartozást nem fedezi a kaució, a bérbeadónak zálogjoga van a lakásában található, a bérlő tulajdonát képező berendezési tárgyakra a tartozás mértékéig. 


Mik a jogai a bérbeadónak?

Az albérletkiadás tippek között fontos megemlíteni, hogy a bérbeadónak milyen jogai vannak abban az esetben, ha a bérlő nem fizeti a bérleti díjat vagy a havi rezsi számlákat. A tulajdonosnak lakáskiadás esetén joga van írásban felszólítani a bérlőt, hogy 8 napon belül fizesse meg a tartozását, továbbá, amennyiben a bérlő 8 napon belül sem rendezi az adósságot, a bérbeadónak joga van felmondani az albérleti szerződést és a kaucióból levonni a tartozást illetve ha a kaució nem fedezi a tartozásokat, akkor zálogjogot érvényesíthet a bérlő ingóságain amik a lakásban találhatóak.

A bérbeadónak joga van bírósághoz fordulnia, hogy érvényesítse a zálogjogot. A bérbeadónak továbbá lehetősége van fizetési meghagyásos eljárás indítására is közjegyző előtt. A 3 millió forint alatti tartozások esetében kizárólag ilyen nemperes eljárás keretében lehet érvényesíteni a követelést. Abban az esetben, ha a fizetési meghagyásos eljárásról szóló értesítő megküldése után a bérlő 15 napon belül ellentmond és vitatja a tartozást, akkor ez a nemperes eljárás peres eljárássá alakul. Ha a bérlő nem vitatja a tartozást, akkor végrehajtási eljárás során tudja a bérbeadó érvényesíteni az igényét.

A bérbeadó 5 éven belül érvényesítheti a bérleti díj és a rezsi nem fizetése esetén a követeléseit. A bérbeadót késedelmi kamat is megilleti az eredeti tartozáson felül. Az albérleti szerződés aláírásakor kiemelt lakáskiadási tipp, hogy írassunk alá a bérlővel nem fizetés esetén kiköltözésre irányuló kötelezettségvállaló nyilatkozatot.


Csatlakozzon több száz elégedett tulajdonoshoz! Minden online történik a Flatio-n, így több ideje lesz és kevesebb gondja.

Ossza meg ezt a cikket:
Javasoljuk
Miért érdemes középtávra kiadni ingatlant?
Milyen lakást válasszunk kollégium helyett Budapesten?
Milyen lakást vásároljunk albérletkiadás céljára Budapesten?