Bejelentkezés bérlőként Bejelentkezés tulajdonosként Bejelentkezés cégként

Melyik éri meg: rövidtávú vagy hosszútávú lakáskiadás?

28. június 2021 · 6 perc

Mik az előnyei a rövid távú lakáskiadásnak?

A rövidtávú lakáskiadás vagy az egyik legismertebb ezzel a tevékenységgel foglalkozó internetes portál neve alapján airbnb lakáskiadás abban tér el a hosszútávú lakáskiadástól, hogy az ingatlan tulajdonosa többször adja ki az ingatlanát, rövidebb, akár egy vagy pár napos időtartamra, jellemzően turistáknak és nem egy bérlőnek hosszabb, általában minimum egy éves időszakra. A rövidtávú lakáskiadás az utóbbi években nagy fellendülésben volt mivel az olcsón elérhető fapados repülőjegy árak miatt a pár napos városlátogató turizmus jelentős mértékben növekedett.

A rövid távú lakáskiadás előnyei, hogy az ingatlan tulajdonos magasabb hozamot tud elérni a befektetése után, mivel a többször kiadott lakás arányaiban több bevételt generál mint ha egy fix havi bérleti díjat kérne hosszú távon egy bérlőtől. Szintén előnye a rövid távú lakáskiadásnak, hogy mivel kevesebb ideig tartózkodnak a lakásban, kisebb a kockázata annak, hogy a lakók lelakják a lakást és ezáltal felújítási költségek jelentkezzenek. A kisebb karbantartásokat könnyebb időzíteni is, hiszen mivel nem folyamatosan van kiadva a lakás illetve eldönthető, hogy mikor bérelhető az ingatlan, a felújításokat egyszerűbben el lehet végezni a bérlők zavarása nélkül.


Mik a hátrányai a rövid távú lakáskiadásnak?

A rövid távú lakáskiadás hátrányai, hogy a bevétel nem állandó és nem tervezhető, nagyban függ a turizmustól és a vonatkozó szabályozástól. A koronavírus miatt hozott utazási korlátozások miatt a turizmus szinte eltűnt és ennek következtében a kereslet a rövid távra kiadott lakások iránt megszűnt. Nem feltétlen hátrány, de az ilyen típusú szolgáltatás része, hogy az ingatlan bútorozott legyen és gyakrabban, minden vendég után takarítani szükséges a lakást illetve a szintén alapszolgáltatásba tartozó ágyneműket biztosítani. Ennek plusz költségei vannak, ugyanakkor ezek a további költségek jellemzően bele vannak kalkulálva a bérleti díjakba. 


A hosszútávú lakáskiadás előnyei

A rövid távú lakáskiadással ellentétben a hosszútávú lakáskiadás előnyei közé tartozik, hogy az ingatlan minimum egy éves időszakra ki van adva, tehát nem kell folyamatosan hirdetni az ingatlant és újabb bérlőket keresni és fogadni. Szintén az egyik legfontosabb előnye, hogy az ingatlan által generált bérleti díj meghatározott a teljes bérlet időtartamára, így tervezhető és egy folyamatos bevételt jelent az ingatlan tulajdonosának. Egy másik fontos előnye a hosszú távú lakáskiadásnak, hogy lehet bútorozottan és bútor nélkül is kiadni a lakást.

Míg a rövid távú lakáskiadásnál be kell bútorozni a lakást, amennyiben hosszú távra adjuk ki az ingatlant, akkor eldönthető, hogy be akarjuk e bútorozni vagy sem a lakást. Amennyiben bútorok nélkül adjuk ki a lakást, az ingóságok miatt nem kell aggódni illetve a lehetséges bérlők száma nem szűkül a bútorok stílusának függvényében. A hosszú távú lakáskiadás másik előnye, hogy nem szükséges a tevékenységet külön bejelenteni a helyileg illetékes jegyzőnél illetve a társasházzal sem kell egyeztetni, hogy engedélyezett e a tevékenység, ezzel szemben, a rövid távú lakáskiadásnak ezek feltételei a szolgáltatásnak. 


A hosszútávú lakáskiadás hátrányai

A hosszú távú lakáskiadás hátrányai a rövid távú lakáskiadással összehasonlítva, főleg az elérhető hozam és az ingatlan esetleges gyorsabb amortizációja. A hosszú távú lakáskiadásnál a bérleti díj előre meghatározott a bérleti időszak egész időtartamára és jellemzően évente van lehetőség a bérleti díj növelésére a bérbeadó és a bérlő közötti megállapodás és ingatlan bérbeadási szerződés alapján. Ezzel szemben a rövid távú lakáskiadás esetén az elérhető hozam magasabb, mert arányaiban a rövidebb időszakokra kiadott lakás éves szinten magasabb hozamot tud generálni, főleg, ha a turisták által preferált helyen helyezkedik el.

Másik hátránya a hosszú távú lakáskiadásnak, hogy mivel általában folyamatosan lakott az ingatlan, a karbantartási és felújítási munkálatokat a bérlő szükségtelen zavarása nélkül kell elvégezni, továbbá figyelembe véve azt is, hogy a bérlőnek jogában áll felmondani a szerződést amennyiben a rendeltetésszerű használathoz a felújítást az ingatlan tulajdonosa nem végzi el. Amennyiben a lakás rövid távra van kiadva, tehát nem folyamatosan lakott, ezeket a munkákat egyszerűbb elvégeztetni és kevesebb egyeztetés szükséges. 


Mennyit lehet keresni rövidtávú lakáskiadással 2021-ben?

Jelenleg jelentősen átalakulóban van a rövid távú lakáskiadás piaca két ok miatt is és ezért az elérhető bevételek nehezebben számszerűsíthetőek. Egyrészt a koronavírus miatt bevezetett utazási korlátozások és az ebből következő szinte eltűnő külföldi turizmus miatt a kereslet a rövid távú lakáskiadás iránt megszűnt. Másrészt, a változó szabályozás is korlátozza a rövid távú lakáskiadást, maximalizálva az egy naptári évben rövid távra kiadó napok számát. A rövid távú lakáskiadás körülbelül 2013-2014-től indult be a fővárosban és az idei évig tartott a jelentős hozamokat generáló időszak. A turisták száma ebben az időszakban drasztikusan növekedett és a szállodák mellett az elérhető rövid távú lakáskiadások jelentős keresletet szolgáltak ki.

Az elérhető hozam nagyban függött attól, hogy a lakás a főváros melyik kerületében helyezkedik el, a legkeresettebb kerületek az ötödik, hatodik és hetedik kerületek voltak. Az elért hozamot az is befolyásolta egy befektető számára, hogy az említett időszakban mikor szállt be a rövid távú lakáskiadás piacára, hiszen ahogy növekedett a kereslet, növekedett az említett kerületekben a lakások iránti kereslet is, így évek alatt az ingatlan értékében is jelentős változások történtek. Különböző ingatlanpiaci becslések szerint, azok a befektetők akik az említett hét éves időszak elején kezdték a rövid távú lakáskiadást, a bérleti díjakból és az ingatlan értéknövekedéséből, az időszak elején vásárolt ingatlan ár dupláját is megkereshették, míg aki 2019-ben kezdett ezzel foglalkozni, körülbelül 13 százalékos megtérülést érhetett el.


Mennyit lehet keresni hosszútávú lakáskiadással 2021-ben?

A hosszú távú lakáskiadás lehetséges bevételei nagyban függnek attól, hogy az ingatlan hol helyezkedik el, a fővárosban vagy vidéken, városban vagy kisebb községben, illetve például attól is, hogy lakóingatlanként van bérbe adva vagy valamilyen szolgáltatáshoz veszik bérbe. Fontos kiemelni, hogy például a fővárosban és azon belül is főleg a belvárosi kerületekben, a hosszú távú lakáskiadással elérhető bevételt 20201-ean jelentősen befolyásolja, hogy a koronavírus miatt bevezetett utazási korlátozások és a rövid távú lakáskiadás változó szabályozása miatt, jelentős korábbi airbnb lakás jelent meg a hosszú távú lakáskiadás piacán és ezért, főleg az említett kerületekben, a hosszú távú albérlet árak 10-30 százalékkal csökkentek illetve ez a piaci változás még folyamatban van.

Különböző ingatlanpiaci becslések szerint a hosszú távú lakáskiadással elérhető hozam körülbelül 5 százalék éves szinten az ingatlan értékéhez képest. Ez egy alacsonyabb hozam a korábban a rövid távú lakáskiadással elérhető hozamokhoz képest, ugyanakkor állandó és kiszámítható hozamot jelent az ingatlan tulajdonosok részére.


Csatlakozzon több száz elégedett tulajdonoshoz! Minden online történik a Flatio-n, így több ideje lesz és kevesebb gondja.

Ossza meg ezt a cikket:
Javasoljuk
Miért érdemes középtávra kiadni ingatlant?
Milyen lakást válasszunk kollégium helyett Budapesten?
Milyen lakást vásároljunk albérletkiadás céljára Budapesten?