Bejelentkezés bérlőként Bejelentkezés tulajdonosként Bejelentkezés cégként

Mire érdemes odafigyelni mielőtt kibérelünk egy lakást

28. június 2021 · 3 perc

Van-e kaució és mikor kapjuk vissza 

Az albérletkeresés tippek között az első, amit javaslunk, hogy nézzük meg a hirdetésben, hogy kell e kauciót fizetni vagy sem, a Flatio.hu-n több olyan ajánlatot is fogunk találni kiadó lakásra, ahol nem kell kauciót fizetni. A kaució biztosíték a bérbeadónak arra az esetre, ha nem fizeti a bérlő a bérleti díjat vagy a közös költséget vagy a rezsi számlákat és általában a bérleti szerződés végén jár vissza a bérlőnek. A kaució esetleges beszámítását mindig rögzítsük írásban a bérbeadóval. 


Mennyi a közös költség és mit tartalmaz?

Amikor a kiadó lakás árakat összehasonlítjuk Budapesten, akkor fontos, hogy tisztázzuk a bérbeadóval a pontos összegeket, tehát, hogy mennyi a havi bérleti díj, mennyi a havi közös költség, és hogy a közös költségben milyen költségek vannak benne. Az, hogy mit tartalmaz, a közös költség eltér társasházanként, lehet, hogy valahol benne van a vízdíj, amennyiben a társasháznak egy vízórája van. Ilyenkor a lakás mérete alapján arányosan van elosztva a vízdíj.

Van olyan társasház, ahol például a közös terek rendszeres takarításának a költsége nincs benne a közös költségben. Ezeket a kérdéseket még az albérleti szerződés aláírása előtt tegyük fel a bérbeadónak. Az albérlet árak Budapesten jelentősen eltérhetnek attól függően, hogy mit tartalmaz a közös költség, ezért nem lehet csak a bérleti díjak alapján összehasonlítani a kiadó lakásokat. 


Milyen költségeket fedez a rezsi?

Azt, hogy mit tartalmaz a rezsi, szintén nagyon fontos előre tisztázni a bérbeadóval. Amennyiben, például, az előbb említett esetben, a közös költség tartalmazza a vízdíjat, akkor a rezsiben a többi közműszolgáltatás díja lesz benne. A leggyakrabban ez a villany és a gáz költsége, ugyanakkor, például lehet még szemétszállítási díj is. A különböző előfizetések, mint az internet vagy a kábel TV, jellemzően nincsenek benne a rezsiben és ezeket a bérlő fizeti közvetlenül a szolgáltatóknak. A havi rezsi számláknál a leggyakoribb, hogy a bérlő bediktálja az óraállásokat a bérbeadónak és a bérbeadó küldi el a közművek számláinak az összegét, amit a bérlő a bérleti díjjal együtt fizet meg a bérbeadónak. 


Milyen a lakás fűtése?

Az albérlet keresési tippek között fontos megemlíteni azt, hogy figyeljünk arra, hogy milyen a lakás fűtése, gáz vagy villanyfűtés van e, mennyire korszerű a lakás. Mindez hatással lesz a havi rezsi számlákra és ez által a lakással járó havi kiadásainkra. 


Vihetünk-e magunkkal háziállatot?

Albérletkeresés előtt érdemes tisztázni, hogy amennyiben háziállatot is viszünk magunkkal, akkor ezt megengedi a bérbeadó vagy sem. A Flatio.hu oldalon lehetőség van úgy beállítani a keresési szűrőket, hogy azokat a lakásokat hozza a találati lista ahol a lakás állatbarát, tehát a bérbeadó megengedi a háziállatot. 


Lakás elhelyezkedése, a környék biztonságos-e, jól megközelíthető-e?

Az albérletkeresés további tippek között fontos kiemelni azt, hogy mielőtt albérletet választunk, gondoljuk át a lakás elhelyezkedését, a közlekedési lehetőségeket illetve, hogy mennyire biztonságos a környék. Nézzük meg a környéket több napszakban is és amennyiben lehetséges beszéljünk a szomszédokkal is. A fentebb említett albérlet árak és hogy mit tartalmaz a rezsi tippek mellett ezek szintén fontos szempontok mielőtt csak a kiadó lakás árakat hasonlítjuk össze Budapesten.


Csatlakozzon több száz elégedett tulajdonoshoz! Minden online történik a Flatio-n, így több ideje lesz és kevesebb gondja.

Ossza meg ezt a cikket:
Javasoljuk
Miért érdemes középtávra kiadni ingatlant?
Milyen lakást válasszunk kollégium helyett Budapesten?
Milyen lakást vásároljunk albérletkiadás céljára Budapesten?