Bejelentkezés bérlőként Bejelentkezés tulajdonosként Bejelentkezés cégként

Rövidtávú lakáskiadás szigorítása

3. március 2021 · 4 perc

Milyen szigorítások várhatóak a rövidtávú lakáskiadásnál?

A rövidtávú lakáskiadás esetén az ingatlan tulajdonosok jellemzően egy vagy pár napra adják bérbe az ingatlanukat és jellemzően turistáknak. Az egyik legismertebb rövidtávú lakáskiadással foglalkozó internetes portál az airbnb, ebből következik, hogy a rövidtávú lakáskiadásra sokszor airbnb lakáskiadásként hivatkoznak. Eltérően a hosszútávú lakáskiadástól, amikor jellemzően minimum egy évre adja ki az ingatlan tulajdonos a lakását, a rövidtávú lakáskiadás hivatalosan egyéb szálláshely szolgáltatásnak minősül, bejelentés szükséges hozzá és egyeztetés az társasházzal, hogy megengedett e ez a szolgáltatás a társasházi működési szabályzat szerint vagy nincs esetleg a tiltásról társasházi közgyűlési határozat.

Tekintettel a szolgáltatás jellegére és a lakáshasználat eltérő időtartamára, ez a típusú lakáskiadás az ingatlan tulajdonosok számára nagyobb hozamot generálhat mint a hosszútávú lakáskiadás, ugyanakkor a vendégek gyakori cserélődése egy társasházban jelenthet nagyobb gondot, ezért vannak társasházak ahol ezt a tevékenységet nem engedélyezik. Ez a fajta lakáskiadás koncentráltan a legjellemzőbb a főváros belvárosi kerületeiben, ahol többek között a nagyon kedvezményesen elérthető fapados repülőjegy árak miatt, az utóbbi években rohamosan fellendülő turizmus jelentős igényt jelentett a rövidtávra kiadó lakások iránt.

A megnövekedett vendégek száma több belvárosi kerületben problémát jelentett az ott állandó jelleggel lakóknak, főleg azokon a frekventált helyeken, ahol egy adott társasházon belül akár több airbnb lakás is működik. A jelenlegi koronavírus okozta helyzettől függetlenül is a rövidtávú lakáskiadás szigorítása hosszabb ideje tervezett lépés volt a probléma megoldása érdekében. A koronavírus miatt bevezetett utazási korlátozások ugyan jelentősen csökkentették a turizmust és ezáltal az igényt az airbnb lakások iránt, ugyanakkor ettől függetlenül a rövidtávú lakáskiadás szigorítása folyamatban van. A kormány javaslata szerint évi 120 napra korlátoznák a lakások rövidtávra való kiadását, ugyanakkor a javaslat szerint a helyi önkormányzatoknak jogában állna ennél szigorúbb vagy enyhébb szigorítást hozni.


Hány napig lehet kiadni rövidtávra a lakást? 

A rövidtávú lakáskiadás szigorítása folyamatban van és a jelenlegi javaslat szerint évi 120 napban maximalizálnák az időtartamot, ugyanakkor a helyi önkormányzatok hozhatnak ennél szigorúbb és enyhébb szabályozást is. Korábban nem volt szabályozva a rövidtávú lakáskiadás időtartama. A rövidtávú lakáskiadás változása jelentősen befolyásolja az ingatlanpiac különböző ágazatait, így a hosszútávú lakásbérleti piacon többlet kínálat jelentkezett és bérleti díj csökkentő hatása van, illetve számos korábban airbnb lakás jelent meg az eladó ingatlanok között. A rövidtávú lakáskiadás időtartama hatással van a bérbeadó adózására is. Hivatalosan egyéb szálláshely szolgáltatásnak nevezett tevékenység adóköteles és az a magánszemély választhat tételes általányadózást aki egy adott adóévben ugyanannak a személynek maximum 90 napra adja ki a lakását. 


Milyen hatással lehet az albérlet árakra?

A koronavírus miatt hozott utazási korlátozások jelentős hatással vannak a fővárosi rövidtávú lakáskiadási piacra. Főleg a belvárosi ötödik, hatodik és hetedik kerületekben jellemző tevékenység, becslések szerint ahol a rövidtávra kiadott lakások száma elérhették a lakásállomány 10 százalékát is, a korlátozások miatt szinte teljes mértékben megszűnt az igény az ilyen típusú lakások iránt. A korábban rövidtávra kiadott lakások megjelentek az albérlet piacon, így jelentős kínálat bővülés történt ami nagy mértékben hat a kiadó lakások áraira. Ingatlanpiaci szakértők becslései szerint a fővárosi albérlet piacon körülbelül 10-30 százalékos bérleti díj csökkenést is okozhat a kínálatbővülés. A pontos hatást a bérleti díjakra még korai pontosan megállapítani, mivel a korábbi airbnb lakások csak egy része jelent meg a hosszútávú lakáskiadási piacon, míg egy másik részük eladóvá vált. 


Ki szabályozza a lakáskiadás maximális időtartamát?

A lakáskiadás korlátozása a rövidtávú lakáskiadási tevékenységet érinti és a változások folyamatban vannak. Korábban nem volt maximális időtartam meghatározva a rövidtávú lakáskiadással kapcsolatban, ugyanakkor a kormányzati szigorítások évi 120 napban javasolják meghatározni a főleg airbnb lakáskiadást. A helyi önkormányzatok hozhatnak ennél szigorúbb és enyhébb szabályt is. A különböző helyi önkormányzatok hozhatnak eltérő szabályokat, így előfordulhat az is, hogy két szomszédos kerületben eltérőek a szabályok vagy akár egy szomszédos utcában ami már más kerülethez tartozik, a rövidtávú lakáskiadás maximális időtartama eltérő.

Mivel a koronavírus miatt hozott utazási korlátozások jelentősen csökkentették a turizmust és a vendégéjszakák számát, az igény a rövidtávra kiadott lakások iránt szinte eltűnt. Mivel a kereslet az airbnb lakások iránt jelenleg szinte eltűnt és sok, korábban ilyen tevékenységre használt lakás jelent meg a hosszútávú albérlet piacon illetve az eladó ingatlanok között, egyelőre nem a szigorítások hatása befolyásolja a rövidtávú lakáskiadási piacot. Amennyiben a koronavírus okozta utazási korlátozások enyhülnek vagy megszűnnek és a turizmus valamilyen szinten újra indul, a szigorított, akár kormányzati, akár helyi önkormányzati szabályozás hatása akkor fog érvényesülni. 

Csatlakozzon több száz elégedett tulajdonoshoz! Minden online történik a Flatio-n, így több ideje lesz és kevesebb gondja.

Ossza meg ezt a cikket:
Javasoljuk
Miért érdemes középtávra kiadni ingatlant?
Milyen lakást válasszunk kollégium helyett Budapesten?
Milyen lakást vásároljunk albérletkiadás céljára Budapesten?