Bejelentkezés bérlőként Bejelentkezés tulajdonosként Bejelentkezés cégként

Hogyan befolyásolta az albérletpiacot a koronavírus Budapesten?

1. március 2021 · 2 perc

Hogyan befolyásolta az albérletpiacot a koronavírus?

A lakáskiadási árak Budapesten 2020-ban jelentősen változtak, mert a koronavírus hatással volt az albérletárakra, főleg abban az összefüggésben, hogy a koronavírus miatt bevezetett korlátozások miatt szinte megszűnt a turizmus és a rövid távú lakáskiadási piac, aminek a következtében a korábban a rövid távú lakáskiadásra használt ingatlanok megjelentek a hosszú távú albérleti piacon. A megnövekedett kínálat miatt az albérletárak Budapesten jelentősen csökkentek 2020-ban. Kerületenként eltérő mértékben, de átlagosan 10 és 30 százalék között csökkentek az albérleti árak. 


Milyen lakásokra nőtt meg a kereslet?

A koronavírus miatt bevezetett szigorítások miatt, a korábban a rövid távú lakáskiadásra használt ingatlanok iránt megnőtt a kereslet, főleg a belvárosi kerületekben, ahol korábban a hosszú távra kivehető ingatlanok száma jelentősen alacsonyabb volt. Ezek a kerületek a központi elhelyezkedésük miatt nem csak ahogy korábban a turistáknak, de diákok és a fiatalabb bérlők között is népszerűek. A rövid távú lakáskiadáshoz korábban használt ingatlanok két legfőbb jellemzője az előbb említett elhelyezkedésük és a méretük, vagy kisebb galériázott lakások vagy nagyobb, több turista pár napos lakhatását biztosították. Mindkét jellemző miatt az ilyen lakások iránt megnőtt a kereslet a hosszú távú lakáskiadási piacon. 


Hogyan alakultak az albérletárak Budapesten?

A koronavírus hatása az albérletárakra elég jelentős volt 2020-ban, kerületenként eltérő mértékben, de átlagosan akár 10 és 30 százalék között is csökkentek az albérlet árak. A koronavírus előtt a rövid távú lakáskiadásra használt ingatlanok leginkább a központi belvárosi kerületekben volt a legjellemzőbb, ez által ezekben a kerületekben jelent meg a legtöbb új kínálat a hosszú távú lakáskiadási piacon. Azok a bérlők, akik korábban sikertelenül próbáltak ezekben a kerületekben hosszú távra albérletet találni, ebben az évben több új lehetőség közül is válogathattak.


Mi várható hosszútávon az albérletpiaccal Budapesten?

A koronavírus 2020-ban jelentősen csökkentette az albérletárakat főleg a belvárosi kerületekben, ugyanakkor a koronavírus előrelátható oltási lehetősége után, a korlátozások, főleg az utazási korlátozások megszűnésével, valószínűsíthető a korábbi turizmus által generált igény újbóli megjelenése a rövidtávra kiadott lakások iránt. Ennek az igénynek a mértéke nem látható előre, ugyanakkor valószínűsíthetően egy lassabb folyamat lesz és a korábbi igény mértéke hosszabb távon fog megjelenni a piacon. A legnagyobb eséllyel a rövid távú lakáskiadások iránt újra lesz igény, ugyanakkor a kínálat a korábbi alatt fog maradni és ezek a lakások megmaradnak a hosszú távú lakáskiadási piacon illetve már megjelentek vagy megjelennek a lakáseladási piacon. A hosszú távú albérletárak változása és a korábbi szint elérése is hosszabb távon fog megtörténni. 

Csatlakozzon több száz elégedett tulajdonoshoz! Minden online történik a Flatio-n, így több ideje lesz és kevesebb gondja.

Ossza meg ezt a cikket:
Javasoljuk
Miért érdemes középtávra kiadni ingatlant?
Milyen lakást válasszunk kollégium helyett Budapesten?
Milyen lakást vásároljunk albérletkiadás céljára Budapesten?