Bejelentkezés bérlőként Bejelentkezés tulajdonosként Bejelentkezés cégként

Mire figyeljünk, ha diákként veszünk ki albérletet?

30. július 2021 · 3 perc

Albérlet vs. kollégium

Amikor diákként meg kell oldani a lakhatást és dönteni szükséges, hogy albérletet vegyünk ki vagy kollégiumban lakjunk, több fontos tényezőt is mérlegelni ajánlott. Egy albérlet diákoknak lehet, hogy nagyobb anyagi vonzattal jár, ugyanakkor, nagyobb szabadságot és a tanuláshoz nélkülözhetetlen elvonulást és nagyobb csendet tud nyújtani, természetesen, attól függően, hogy hol helyezkedik el és milyenek az adottságai. A kollégiumnak is megvannak az előnyei, az évfolyamtársak könyebben elérhetőek és a kommunikáció könyebb.


Mikor keressünk albérletet?

Amikor felvételt nyerünk egy egyetemre vagy felsőoktatási intézménybe akkor amennyiben nem lakunk az intézmény közelében, el kell dönteni, hogy albérletbe költözünk vagy kollégiumba. Számtalan albérlet egyetemistáknak hirdetés közül válogathatunk bármelyik városban, ugyanakkor nagyon fontos, hogy időben kezdjük el keresni a lehetőségeket, mert a felvételi ponthatárok meghirdetése után, jellemzően nagy az érdeklődés és egy lakást illetve albérletet hamar kiadnak.

Azt javasoljuk, hogy kezdjük el feltérképezni a lehetőségeket előre, akár nézzünk meg személyesen lakásokat, egyeztessünk a leendő albérlő társakkal, főleg, ha a felvételi eredménye nagy valószínűséggel megjósolható illetve, leginkább azokban az esetekben amikor már felsőoktatási intézménybe járunk és a következő év lakhatását kell megoldani. 


Lakótárssal vagy anélkül költözzünk albérletbe?

Ez egy nagyon fontos eldöntendő kérdés azoknak, akik komolyan akarnak koncentrálni a felsőoktatási tanulmányaikra. Megfelelő önismeretet feltételez, hogy melyik együttélési használ jobban a tanulásnak. Amennyiben valaki jobban tud tanulni egyedül, akkor mindenképpen javasolt, hogy egyedül béreljen albérletet a számtalan diáklakások Budapesten közül.

Abban az esetben, ha valaki tudja magáról, hogy jobban tanul és jobban teljesít, ha együtt tanul valakivel vagy akár az évfolyamtársával vagy egyéb oka van arra, hogy társaságra van szüksége, akkor egyértelmű, hogy javasolt másokkal együtt keresni albérletet diákoknak. Nagyban segítheti a tanulmányokat, ha van kivel megosztani a kérdéseinket és átbeszélni a tananyagot. 


A lakás elhelyezkedése, közlekedés

Fontos szempont, hogy amikor albérletet keresünk diákoknak, milyen messzi, milyen távolságban van a felsőoktatási intézménytől, hogyan közelíthető meg, mennyi időt kell a tömegközlekedéssel tölteni illetve, hogy mennyi időt kell akár sétálni. Amikor albérletet keresünk egyetemistáknak, fontos, hogy az albérlet diákoknak hol helyezkedik el az adott városban, közvetlenül megközelíthető a felsőoktatási intézmény vagy át kell szállni, kell e például vidéki bérlet is, milyen hétköznapi szükségleteket kielégítő szolgáltatások találhatóak a környéken, mint például élelmiszer bolt, posta, bank, vagy edzőterem, vagy akár sétára, sportolásra alkalmas park vagy közterület.

Szintén fontos tényező, hogy amikor albérletet választunk, milyen igényeink vannak a szabadidőnkre vonatkozóan, például, legyen e a közelben színház, mozi, bevásárló központ vagy inkább egy közösségi tér.


Szerződés, ár, kaució

Amikor albérletet keresünk diákoknak vagy egyetemistáknak vagy diáklakásokat keresünk Budapesten, nagyon fontos feltétel, hogy szerződést kell kötni az albérletre. Az egyik legfontosabb tényező természetesen az albérlet ára és ettől függően az albérletért oda adott kaució, ami lehet egy vagy két havi jellemzően.

A kaució egy biztosíték a bérbeadónak, hogy amennyiben nem fizetjük az albérlet díját vagy egyéb kár keletkezik az ingatlanban, akkor azt a bérbeadó levonhatja a kaucióból. Természetesen, ha időben fizetjük a bérleti díjat és nincs más ok, akkor a bérlet végén a kaució visszajár, ugyanakkor ezeket a feltételeket érdemes előre átnézni a bérleti szerződésben.


Ossza meg ezt a cikket:
Javasoljuk
Miért érdemes középtávra kiadni ingatlant?
Milyen lakást válasszunk kollégium helyett Budapesten?
Milyen lakást vásároljunk albérletkiadás céljára Budapesten?