Bejelentkezés bérlőként Bejelentkezés tulajdonosként Bejelentkezés cégként

Albérlet vagy lakásvásárlás? - Melyik éri meg?

24. május 2021 · 3 perc

Albérlet előnyei, hátrányai

Amikor albérlet vagy lakásvásárlás között kell dönteni, az egyik legfontosabb döntés lehet az életünkben, mert több évre szóló döntés és jelentős anyagi vonzata van. Az albérlet előnyei, hogy amennyiben változnak a körülményeink, akár például, a tanulmányainknak vége vagy változik a munkahelyünk vagy külföldre költözünk, akkor az albérlet a szerződésnek megfelelően felmondható. Az albérlet talán legnagyobb hátránya, hogy jelentős anyagi kiadással jár, amit lakásvásárlás esetén fordíthatunk az ingatlanra vagy a hitel törlesztésére. 

Lakásvásárlás előnyei, hátrányai

A lakásvásárlás előnyei között a legfontosabb, hogy a saját szempontjaink szerint kiválasztott lakásban lakhatunk, figyelembe véve azokat a tényezőket, amik számunkra fontosak. A leggyakoribb szempontok természetesen az ingatlan ára, mérete, elhelyezkedése, állapota, tájolása. Lakásvásárláskor, ingatlan vétel esetén javasolt több lakást is megnézni és összehasonlítani. Mivel a lakásvásárlás több évre szól, érdemes figyelembe venni, hogy az elkövetkező években mit tervezünk, milyen igényeink lesznek. Lakásvásárlás hátránya az albérlettel szemben például, hogy kevésbé rugalmasan költözhetünk el, albérlet esetén, ha megváltoznak az életkörülményeink, az albérlet felmondható a bérleti szerződés feltételei szerint. Lakás tulajdonosként, ha úgy változnak a körülményeink, hogy szükséges eladni a lakást, az egy hosszabb és időigényesebb folyamat.

Lakásvásárlás megtérülése

Lakásvásárlás és ingatlan vétel esetén a megtérüléssel is számolhatunk. Az ingatlan vételára a legnagyobb költség, ugyanakkor a megtérülésnél figyelembe kell venni a lakás fenntartásával járó folyamatos költségeket is. Ilyen rendszeres költségek a lakás rezsije, attól függően, hogy mennyire korszerű egy lakás, a havi rezsi költségek jelentősen eltérhetnek. Lakásvásárlás előtt érdemes kiszámolni, hogy melyik lakásnak mennyibe kerül a havi fenntartása. Az egyik legfőbb szempont, hogy a fűtés gázzal vagy árammal megoldott, milyen a lakás szigetelés és a nyílászárók állapota. További költségek amik meghatározzák, hogy hány év alatt térül meg a lakásvásárlás, a karbantartással járó kiadások. Társasházi lakás esetén figyelembe kell még venni a közös költséget is illetve számolni kell a közös költség esetleges változásával is az évek során. 

Lakásvásárlás 

Az ingatlan vétel az egyik legfontosabb döntés az életünk során, hiszen jelentős anyagi kiadást jelent és alapvetően meghatározza például a munkába járás idejét vagy az elérhető lehetőségeinket. Lakásvásárláskor több szakember segítségét is igénybe vehetjük. Az ingatlanközvetítők jellemzően jól ismerik a piaci kínálatot és a lakások paramétereit, a környék megközelíthetőségét és segíthetnek mérlegelni a különböző tényezőket. Ingatlan vétel esetén az adásvételi szerződés elkészítéséhez ügyvéd szükséges, aki biztosítja a lakásvásárlás jogi folyamatát. Lakásvásárláskor alapvetően fontos az ingatlan vétel előtt a lakás tulajdoni lapjának a megnézése, az esetleges terhek tisztázása az eladóval.

Hitellehetőségek

Ingatlan vásárlás esetén hitelt is igénybe vehetünk, érdemes több lehetőséget összehasonlítani, több banktól kérni ajánlatot. Előtte azonban fontos tisztázni, hogy a lakás terhelhető e, van e rajta bármilyen zálogjog vagy korábbi tartozás. Az ingatlan értéke fogja meghatározni, hogy mekkora hitel vehető fel, ezért a bankok értékbecslést készítenek az ingatlanról. Hitel felvételnél a legfontosabb szempont a havi törlesztő részlet mértéke, amit az anyagi lehetőségeink függvényében érdemes mérlegelni több évre előre. Családosoknak illetve családot tervezőknek több kedvezményes hitel konstrukció is elérhető, ezeket érdemes összehasonlítani lakásvásárlás előtt. A több fajta hitel lehetőség összehasonlításában a hitelközvetítők tudnak segíteni. Ingatlan vételkor érdemes az ő szolgáltatásukat is igénybe venni.

Csatlakozzon több száz elégedett tulajdonoshoz! Minden online történik a Flatio-n, így több ideje lesz és kevesebb gondja.

Ossza meg ezt a cikket:
Javasoljuk
Miért érdemes középtávra kiadni ingatlant?
Milyen lakást válasszunk kollégium helyett Budapesten?
Milyen lakást vásároljunk albérletkiadás céljára Budapesten?