Bejelentkezés bérlőként Bejelentkezés tulajdonosként Bejelentkezés cégként

Hogyan osszuk meg a költségeket, ha közösen bérlünk albérletet?

26. május 2021 · 2 perc

Egyedül vagy közösen vegyünk ki lakást?

A lakásbérlés tippek között fontos megemlíteni, hogy egyedül vagy lakótárssal együtt legyen a lakásbérlés. A lakótárssal lakásbérlésnek több előnye is van, például, megoszthatjuk a havi bérleti díjat, a havi közös költséget és a havi rezsi számlákat, továbbá, amennyiben évfolyamtársunk a másik bérlő akkor a közös tanulás is előnyökkel jár. Gondoljuk át, hogy egyedül szeretnénk lakni, vagy mással, vagy esetleg másokkal és hogy ezeknek milyen előnyei vannak. A közös költség megosztás és a közös tanulás mellett figyeljünk a saját igényeinkre is, hogy mire van valóban szükségünk. 


Tisztázzuk a feltételeket, mielőtt lakótársat választunk (ki mennyit fizet stb.)

A lakótárssal lakásbérlésnek számtalan előnye van, például, megoszthatjuk a havi kiadásokat, amik az albérlettel járnak, például a havi bérleti díjat, a közös költséget és a rezsi számlákat, továbbá, akár a takarítást és a bevásárlást. Az előbb felsorolt előnyök mellett, ugyanakkor, fontos tisztázni előre a feltételeket a bérlő társsal vagy társbérlőkkel, gondoljuk át előre, hogy mennyire szeretnénk és tudunk, együtt élni másokkal miközben a tanulmányainkat folytatjuk. Az anyagi előnyök mellett mérlegeljük, az összes további körülményt, ami az együtt éléssel jár, például, hogy meg tudjuk e osztani a konyhát, a fürdőszobát, milyen a másik vagy a többiek bioritmusa, lehet, hogy miközben mi már aludnánk, a másik akkor kezd el főzni vagy TV-t nézni. Ismerjük meg előre és beszéljük át egymás szokásait, anyagi feltételeit, mielőtt együtt veszünk ki albérletet.


Hogyan osszuk meg a rezsi költségeket (víz, villany, fűtés)?

A lakásbérlés tippek között fontos megemlíteni azt a körülményt, amikor többen bérelünk lakást és a költségeket együtt viseljük. A közös költségekbe, amiket meg kell osztani, beletartozik a havi bérleti díj, a közös költség, a rezsi számlák. Fontos, hogy előre tisztázzuk, milyen arányban osztozunk az egyes költségekben. A gyakorlatban az egyértelmű költségeket, mint a havi bérleti díj és a havi közös költség eloszthatjuk egyenlően a bérlő társak között, ugyanakkor a havi rezsi számlák megosztását érdemes előre átgondolni. Vegyük figyelembe a különböző szokásokat, például, valaki lehet, hogy egy órán át szeret fürödni és ez által az ő áram és meleg víz fogyasztása több lesz.

Tisztázzuk előre mindenki szokását a víz, a villany és a fűtés felhasználás tekintetében, ez által elkerülhetünk sok jövőbeni problémát a lakótársakkal. A leggyakoribb, hogy mindenki egységesen hozzá járul a költségekhez, ugyanakkor, ha valaki kiugróan nagyobb fogyasztást okoz a lakás rezsijéhez, akkor, ezt érdemes előre tisztázni és ennek megfelelően, arányosan megosztani a rezsi költségeket. 

Ossza meg ezt a cikket:
Javasoljuk
Miért érdemes középtávra kiadni ingatlant?
Milyen lakást válasszunk kollégium helyett Budapesten?
Milyen lakást vásároljunk albérletkiadás céljára Budapesten?