Bejelentkezés bérlőként Bejelentkezés tulajdonosként Bejelentkezés cégként

Energiahatékony lakás kialakítása albérlethez

18. június 2021 · 3 perc

Mit jelent az enegiahatékony lakás?

A lakáskiadás tippek között szeretnénk felhívni a figyelmet egy manapság nagyon fontos szempontra amit a bérlők mérlegelnek. A bérlőnek az egyik legfontosabb szempontja, a bérleti díj és a lakás állapota és elhelyezkedése mellett az lesz, hogy mennyibe kerül a havi rezsi. A havi rezsit nagyban befolyásolja, hogy mennyire energiahatékony a lakás.

Ez azt jelenti, hogy mennyire korszerű maga a lakás és a felszereltsége, mennyi energiába kerül működtetni például a háztartási gépeket mint a hűtőt, a sütéshez és főzéshez használatos berendezéseket, vagy például, hogy gázkazán van vagy villanybojler a meleg vízhez. Ehhez hasonlóan, nagyon fontos szempont, hogy a fűtéshez használt berendezés mennyire hatékony, mennyire tudja jól kifűteni a lakást és mennyi az energiaveszteség például a nyílászárók miatt.

A régebbi építésű társasházakban gyakran előfordul, hogy még konvektorokkal fűtenek, ebben az esetben is fontos, hogy szakember vizsgálja meg a berendezést és a legjobb beállítással érje el a leghatékonyabb energiafelhasználást. A rendszeres, évente a fűtési szezon kezdetekor elvégzett karbantartás szintén sokat számít ezeknél a készülékeknél. 


Tippek energiahatékony lakás kialakításához

Manapság az albérletkiadás tippek egyik legfontosabbika, hogy energiahatékony legyen a lakás. A háztartási gépek kiválasztásánál fontos, hogy vásárlás előtt megnézzük az adott készülékek energia besorolását, hogy mennyi energiát fogyasztanak.

A hűtő tipikusan olyan háztartási berendezés, aminek a megfelelő méretének a kiválasztásával, sok felesleges energia költséget spórolhatunk a bérlőnek. Minél inkább energiahatékony a lakás a korszerű gépeknek köszönhetően, annál kisebb lesz a rezsije és így annál vonzóbb lesz a bérlők számára.

Azt is érdemes megnézni a lakásban, hogy melyek azok a kevésbé használt helységek amelyeket például nem kell folyamatosan fűteni, például kamra, közlekedő, előszoba. További tipp, hogy például a fürdőszobát, mellékhelységet sem kell folyamatosan fűteni, ezeknél a helységeknél alternatíva lehet egy kisebb energia felhasználású elektromos hősugárzó vagy fűtőtest.

Amennyiben bútorozva adjuk ki a lakásunkat, akkor a meleg érzeten a berendezéssel is javíthatunk, például nagy méretű szőnyeggel vagy vastagabb anyagból készült sötétítő függönnyel.


Mit cseréljünk ki a lakásunkban, hogy energiahatékony legyen (fűtés, nyílászárók, világítás stb.)

A fűtés korszerűsítése és modern nyílászárók beépítése elengedhetetlen ahhoz, hogy energiahatékony legyen lakáskiadás esetén az ingatlan. Ez a legfontosabb tippek között szerepel albérletnek kiadott lakásfelújítás során. Érdemes szakember segítségét kérni, ahhoz, hogy felmérjük, mi a leghatékonyabb fűtési megoldás az adott lakás esetén.

A nyílászárók cseréje is fontos része az energiahatékony lakásfelújítás kapcsán, egy jó tipp, hogy arra is figyeljünk, hogy az ablakok cseréje után is megfelelően tudjon szellőzni a lakás, érdemes a különböző ablakok szellőzési kialakításait is figyelembe venni. A világítás helyes megválasztása szintén nagyban befolyásolhatja egy albérlet energiahatékonyságát. A lakásban található lámpák égőinek energiatakarékos LED izzókra való lecserélésével jelentősen csökkenthetjük a lakás áramfelhasználását és így a havi villanyszámlát, ami vonzóbbá teszi a lakásunkat az albérlők részére.

Ez különösen a téli hónapokban lehet jelentős, amikor a napsütötte órák száma kevesebb és több világítást használnak az adott lakásban és hosszabb ideig. Amennyiben a lakásfelújítás során a lámpákat is cseréljük, egy plusz tipp, hogy ahol lehet, például a konyhában építsünk be fénycsöves lámpatesteket, amelyek energiafelhasználása kimondottan kedvező. Ehhez hasonlóan egy másik tipp, hogy a fürdőszobába is beépíthető ilyen fényforrás. 


Csatlakozzon több száz elégedett tulajdonoshoz! Minden online történik a Flatio-n, így több ideje lesz és kevesebb gondja.

Ossza meg ezt a cikket:
Javasoljuk
Miért érdemes középtávra kiadni ingatlant?
Milyen lakást válasszunk kollégium helyett Budapesten?
Milyen lakást vásároljunk albérletkiadás céljára Budapesten?