Bejelentkezés bérlőként Bejelentkezés tulajdonosként Bejelentkezés cégként

Albérletárak Budapesten 2020-ban

26. február 2021 · 2 perc

A 2020-as évben az albérlet árak Budapesten több fontos tényező miatt jelentősen változtak. A fő ok a Covid vírus miatt kiváltott korlátozó intézkedések, az ebből fakadó csökkenő turizmus és ehhez kapcsolódóan az Airbnb lakások iránt szinte eltűnt kereslet és e lakások megjelenése a kiadó albérletek piacán, aminek a túlkínálat miatt az albérleti árak csökkentek és jelentős alternatív kiadó lakás jelent meg Budapesten. 

Hogyan alakultak az albérletárak Budapesten 2020-ban?

2020-ban az albérlet árak Budapesten csökkentek, leginkább a Covid vírus miatt szinte megszűnt turizmus és ez által az Airbnb lakások megjelenésével a hosszútávra kiadó lakások piacán. Még korai meghatározni ennek a hatását az albérleti árakra, ugyanakkor, több elemzés is kimutatta, hogy a budapesti albérleti árak jelentősen csökkentek ennek következtében. Aki például a tanulmányai vagy más okok miatt keres albérletet Budapesten, főleg a belvárosi kerületekben, annak, lehetősége van, sokkal, több lakás közül választani és jelentősen, akár 10-30 százalékkal alacsonyabb áron albérleti lakást választania. Az albérlet árak csökkenése mellett fontos változás, hogy a kereslet átalakulása miatt a bérbeadók feltételei is változtak, például, a kaució mértéke is csökkent sok esetben. 

Hogyan hatott a Covid járvány az albérletárakra?

A Covid járvány miatt bevezetett szigorítások miatt, szinte teljes mértékben eltűnt a turizmus és a korábban jellemző rövid távú lakáskiadásokhoz használt lakások megjelentek a hosszú távú lakás kiadás piacán, ezért a megnövekedett kínálat miatt, azok, akik nem turisztikai céllal, hanem, egyéb lakhatási és munka miatti kiadó lakást keresők, kedvezőbb körülmények között bérelhetnek lakást Budapesten. Az árcsökkenés az elhelyezkedéstől függően akár 10-30 százalékos albérleti díj csökkenést is jelenthet, és ami a legfontosabb, hogy azok az ingatlanok, amik korábban csak rövidtávra voltak kiadóak, az albérlet árak Budapesten változása miatt, most elérhetőek hosszabb távra is. 

Hogyan hatott az Airbnb piac szűkülése az albérletárakra?

A 2020-as évben a Covid járvány miatt bevezetett utazási szigorítások miatt eltűnt turizmus miatt, a korábban a főleg az olcsó és elérhető fapados járatok által biztosított városi látogatások miatt felfutott rövidtávra kiadott Airbnb lakások piaca megszűnt. Ennek következtében az ingatlan tulajdonosok vagy eladták lakásaikat vagy kiadják hosszú távra, aminek az a hatása, hogy ezek a lakások megjelennek az albérlet piacon, és mint további kínálat, lecsökkentik az albérleti árakat. Az összesített hatást még korai számszerűsíteni, ugyanakkor, látható, ez a folyamat, főleg Budapesten és azon belül is a belvárosban akár 10-30 százalékos bérleti díjcsökkentést eredményezett. 

Albérletárak alakulása, pár példa a Flatio.hu-n 

Pár példát sorolunk fel olyan lakásokra, amik most elérhetőbb áron szerepelnek. A Flatio.hu oldalon kereshetünk ár szerint is, tehát, hogy mekkora havi bérleti díjjal akarunk albérletet találni. 
 
 

Ossza meg ezt a cikket:
Javasoljuk
Miért érdemes középtávra kiadni ingatlant?
Milyen lakást válasszunk kollégium helyett Budapesten?
Milyen lakást vásároljunk albérletkiadás céljára Budapesten?