Bejelentkezés bérlőként Bejelentkezés tulajdonosként Bejelentkezés cégként

Hogyan tudom felbontani az albérleti szerződésemet?

25. június 2021 · 3 perc

Mi kerüljön a bérleti szerződésbe?

Az albérleti szerződés a bérbeadó és a bérlő vagy bérlők között jön létre. Az albérleti szerződést mindig írásban rögzítsük és az alábbi adatok mindenféleképpen kerüljenek bele az albérleti szerződésbe: az ingatlan adatai, a bérbeadó és a bérlő vagy bérlők adatai, a bérlés időtartama, a bérleti díj mértéke és fizetési módja, a közös költség és havi rezsi számlák fizetésének a módja.

Továbbá, érdemes belefoglalni a szerződésbe, hogy a feleknek milyen jogai és kötelezettségei vannak. Külön érdemes odafigyelni azokra a feltételekre, amik alapján felmondható az albérleti szerződés. Az albérleti szerződés felmondása attól is függ, hogy határozott vagy határozatlan időre szól a bérleti szerződés. 


Szerződés felbontása határozatlan idejű szerződés esetén

Az albérleti szerződés felmondása határozatlan idejű szerződés esetén lehetséges rendes felmondással és rendkívüli felmondással is, mind a bérbeadó, mind a bérlő vagy a bérlők részéről. Rendes felmondás esetén nem kell indokolni az albérleti szerződés felmondását egyik félnek sem. A rendes felmondás adott hónap 15.-ig megküldve, a következő hónap végére mondja fel a szerződést.

A rendkívüli felmondás oka lehet például a bérbeadó részéről, hogy a bérlő nem fizeti a bérleti díjat, vagy a közös költséget vagy a havi rezsi számlákat vagy ezek egy részét. Ilyen esetben a bérbeadó köteles írásban felszólítani a bérlőt, hogy 8 napon belül rendezze a tartozását. Nem fizetés esetén további 8 napon belül a bérbeadó felmondhatja a szerződést. Másik ok a rendkívüli felmondásra a bérbeadó részéről, ha a bérlő nem rendeltetésszerűen használja a lakást. 


Szerződés felbontása határozott idejű szerződés esetén

Amennyiben az albérleti szerződés határozott idejű, akkor rendkívüli felmondással szüntethető meg, ugyanakkor a felek, a bérbeadó és a bérlő kiköthetik maguknak a rendes felmondás lehetőségét is. Az utóbbi a felek megállapodásán múlik és a szokásos adott hónap 15.-ig megküldött felmondás, ami a következő hónap végére mondja fel a szerződést, kiköthetnek felmondási időtartamot is.

A rendes felmondásnál a bérbeadó részéről mérlegelni kell, hogy új hirdetést kell feladnia és új bérlőt kell, hogy keressen, a bérlőnek azt kell átgondolni, hogy új albérletet kell, hogy keressen. Mindkét folyamat időigényes és jellemzően a hónap elejétől lehet új albérlőt találni vagy új albérletet kivenni, tehát a felmondás a hónap vége előtt nem szerencsés, ezért, minimum másfél vagy két hónapot szoktak kikötni a felek.


Albérleti szerződés felbontása szerződésszegés esetén

Az albérleti szerződés felmondása szerződésszegés esetén előfordulhat a bérbeadó és a bérlő részéről is. Az előbbire több példa is előfordulhat, de a leggyakoribb, amikor a bérbeadó azért mondja fel a szerződést, mert a bérlő nem fizeti a bérleti díjat vagy a közös költséget vagy a havi rezsi számlákat. Ez súlyos szerződésszegésnek minősül a bérlő részéről.

Ugyanilyen súlyos eset, amikor a bérlő nem rendeltetésszerűen használja az ingatlant vagy a szomszédok szükségesnél nagyobb zavarásával teszi azt. A bérlő is felmondhatja az albérleti szerződést szerződésszegés miatt, például amikor a bérbeadó nem hajlandó a rendeltetésszerű használathoz szükséges javításokat és felújításokat elvégezni.

Az albérleti szerződés felmondása bérlő részéről ugyanolyan gyakran előfordulhat, mint a bérbeadó részéről. Fontos, hogy bármelyik fél is mondja fel az albérleti szerződést, annak írásban kell történnie és a másik félnek meg kell kapnia a felmondást időben. 

Csatlakozzon több száz elégedett tulajdonoshoz! Minden online történik a Flatio-n, így több ideje lesz és kevesebb gondja.

Ossza meg ezt a cikket:
Javasoljuk
Miért érdemes középtávra kiadni ingatlant?
Milyen lakást válasszunk kollégium helyett Budapesten?
Milyen lakást vásároljunk albérletkiadás céljára Budapesten?