Bejelentkezés bérlőként Bejelentkezés tulajdonosként Bejelentkezés cégként

Lakcímbejelentés albérlő esetén

19. május 2021 · 3 perc

Tudnivalók a lakcímbejelentésről

A lakáskiadáshoz kapcsolódó tippek között fontos megemlíteni a tudnivalókat a lakcímbejelentésről. Törvény szerint azért van szükség az állampolgárok lakcímbejelentésére, hogy elérhetőek legyenek mind az állam, mind jogi vagy természetes személyek számára. A lakcím megadása kötelező és bérlők esetében is az és amennyiben kiadjuk a lakásunkat nem szükséges a hozzájárulásunk, mint az ingatlan tulajdonosa ahhoz, hogy a bérlő bejentkezzen a lakásba, ehhez elég a lakáshasználatot igazoló okirat, a gyakorlatban az albérleti szerződés bemutatása a kormányhivatalban. 

Van-e bármi veszélye, a bérlőnk bejelenti magát a lakásunkba?

Az albérlő bejelentése a lakásba, amit, mint tulajdonos adunk ki neki, nem jelent semmilyen veszélyt az ingatlan bérbeadójának. Az ingatlan tulajdonos a lakás kiadásakor lemond a lakás használati jogáról és a lakcímbejelentés eljárásban biztosított jogáról is. A lakcím bejelentése nem keletkeztet használati jogot a bérlőnek és vagyoni jogot sem. 

Milyen különböző lakcímek vannak?

A tényleges lakcím bejelentése törvény szerint kötelező mindenkinek annak érdekében, hogy az állam, jogi vagy természetes személyek számára elérhetőek legyenek. Az állandó lakcím, jogilag a lakóhely, az a hely ahol az állampolgár lakik. A tartózkodási hely az a lakcím, amit sokszor ideiglenes lakcímnek hívunk és a törvény szerint ez az a lakcím ahol három hónapnál tovább tartózkodunk és az állandó lakcímünket nem hagyjuk el. Tartózkodási helyet csak akkor lehet bejelenteni ha, van állandó lakcímünk. A változások bejelentése szintén kötelező mindenki számára. Az albérleti szerződésben is rögzíthetik a felek, a bérbeadó és a bérlő, hogy a szerződés végén, a bérleti időtartam lejártakor, a bérlő kijelentkezik a lakásból és erről értesítenie kell a bérbeadót.

Milyen jogai vannak a bérlőnek, ha bejelentkezik a lakásomba?

Lakáskiadás tippek között érdemes tisztázni, hogy a bérlőnek milyen jogai vannak akkor amikor bejelentkezik a kiadott lakásba. Fontos kiemelni, hogy az albérlő bejelentése a lakásba nem ad használati jogot és vagyoni jogot a bérlőnek. A bérlő jogai között szerepel, hogy a tulajdonos hozzájárulása nélkül bejelentkezhet a lakásba, ehhez elégséges a lakáshasználatot igazoló okirat, az albérleti szerződés bemutatása a kormányhivatalban. Lakcímbejelentésre bármelyik kormányhivatalban lehetőség van az ország területén. A használati jogot a bérleti szerződés biztosítja a bérlő számára. 

Tévhitek a lakásbejelentésről

Az albérlő bejelentése esetén sok tévhit létezik a bérbeadó jogairól és a bérlő jogairól. A leggyakoribb tévhit, hogy a bérbeadó, az ingatlan tulajdonosának az engedélye vagy hozzájárulása kell ahhoz, hogy a bérlő bejelentkezzen az albérletbe. Ehhez nem szükséges a bérbeadó engedélye, ehhez a bérlőnek joga van és a kormányhivatalban elég a lakáshasználatot igazoló okirat, vagyis az albérleti szerződés bemutatása. A lakcím bejelentése kötelező mindenki számára és ez bármelyik kormányhivatalban megtehető az ország egész területén. Egy másik gyakori tévhit az albérlő bejelentésével kapcsolatban, hogy ez esetleg további jogokat biztosít a bérlőnek. Ezzel szemben, a valóságban, a törvény szerint, az albérlő bejelentése az albérletbe, nem ad használati jogot az ingatlanra és nem keletkeztet vagyoni jogot sem a bérlő számára. A bérbeadó az albérleti szerződésben mond le a lakás használati jogáról a bérlő javára és egyben kötelezettséget vállal a bérbeadó, hogy a bérlőnek biztosítja a lakás rendeltetésszerű használatát. Ezt a jogot a bérlő a lakáskiadási szerződésben kapja meg és nem a lakásba történő bejelentkezés során. 


Csatlakozzon több száz elégedett tulajdonoshoz! Minden online történik a Flatio-n, így több ideje lesz és kevesebb gondja.

Ossza meg ezt a cikket:
Javasoljuk
Miért érdemes középtávra kiadni ingatlant?
Milyen lakást válasszunk kollégium helyett Budapesten?
Milyen lakást vásároljunk albérletkiadás céljára Budapesten?