Bejelentkezés bérlőként Bejelentkezés tulajdonosként Bejelentkezés cégként

Mik a bérlők jogai és kötelességei?

7. május 2021 · 3 perc

Bérlő, albérlő fogalma

A gyakorlatban azt a két fogalmat, hogy bérlő és albérlő szinonimaként használjuk, ugyanakkor van jelentésbeli különbség a két fogalom között. Amikor még kevés ingatlan tulajdonos volt és gyakorlat volt, hogy valaki kibérelt egy lakást és azt tovább bérbe adta, alakult ki a főbérlő és az albérlő fogalma. Manapság amikor jellemzően az ingatlan tulajdonosa adja bérbe a saját ingatlanát, a bérlő fogalma a helyesebb, az aki kibéreli az ingatlant.

A bérlő használati joga

Amikor a bérlő az ingatlan tulajdonosától kibéreli az ingatlant, akkor használati joga keletkezik az ingatlanon. Az ingatlan tulajdonosának kötelezettsége, hogy biztosítsa a bérlőnek az ingatlan zavartalan használatát és, hogy harmadik személy ne korlátozza a bérlő jogát. A bérleti szerződésben  általában a bérlő jogai és kötelezettségei is rögzítve vannak illetve a bérbeadó jogai és kötelezettségei is. 

A bérlő birtoklási joga

A bérlőnek a használati joga mellett birtoklási joga is van az ingatlan tulajdonossal kötött ingatlan bérbeadási szerződés megkötése után. Ezt a jogot akár az ingatlan tulajdonosával szemben is érvényesítheti. Az ingatlan bérbeadási szerződéssel az ingatlan tulajdonosa átengedi a birtoklás jogát a bérlőnek.

A bérlő felmondási joga

A bérlőnek a használat és birtoklás joga mellett felmondási joga is van. A bérbeadó és a bérlő szabadon megállapodhatnak a felmondás jogáról, ugyanakkor ennek hiányában a törvényi szabályozás az irányadó. Határozatlan idejű bérleti szerződésnél bármelyik fél felmondhatja a szerződést adott hónap 15.-ig a következő hónap végéig. Közös megegyezéssel a felek bármikor megszüntethetik a jogviszonyukat.

Fizetési kötelezettség

A bérlő jogai mellett kötelezettségei is vannak, amelyek közül az egyik legfontosabb, hogy az ingatlan használatáért bérleti díjat köteles fizetni az ingatlan tulajdonosának. A felek között megkötött bérleti szerződés rögzíti a bérleti díj összegét és az összes lehetséges további díjfizetési kötelezettséget. Ilyen fizetési kötelezettség lehet a társasházi közös költség és a közüzemi szolgáltatások díja, például villany, gáz és víz szolgáltatások díjai. A felek megállapodhatnak a közüzemi díjak megfizetésének a módjáról, akár úgy, hogy a bérlő közvetlenül tesz eleget a fizetési kötelezettségnek a közműszolgáltatók felé vagy az ingatlan tulajdonosa felé fizeti a közüzemi számlákat és a tulajdonos fizeti be a díjakat. A bérleti szerződésben a bérbeadó és a bérlő rögzítik a különböző díjak fizetési kötelezettségének a határidejét, a gyakorlatban az a legjellemzőbb, hogy egyszerre történik a bérleti díj, a közös költség és a közüzemi díjak fizetése a tulajdonos felé.

Lakás ellenőrzésének tűrése

A bérlő kötelezettségei közé tartozik, hogy tűrnie kell a lakás ellenőrzését a tulajdonos által. Mivel az ingatlan tulajdonosának joga van ellenőrizni az ingatlan rendeltetésszerű használatát, ezért jellemzően előre egyeztetett időpontban, a bérlő szükségtelen zavarása nélkül, megtekintheti az ingatlanát, hogy minden rendben van e illetve ellenőrizheti, hogy a valóságban tényleg annyian használják az ingatanát ahány főnek ő kiadta a lakást. A bérleti szerződésben a felek rögzíthetik a lakás ellenőrzésének a gyakoriságát, ugyanakkor ez függ attól is, hogy milyen viszony alakul ki a bérbeadó és a bérlő között. Amennyiben a bérlő nem lakhatás miatt bérli az ingatlant hanem szolgáltatás nyújtása miatt (például fodrászat vagy kozmetika) akkor a tulajdonos szintén ellenőrizheti, hogy valóban arra a tevékenységre használják az ingatlanát amire a bérleti szerződésben megállapodtak a bérlővel. 

Ossza meg ezt a cikket:
Javasoljuk
Miért érdemes középtávra kiadni ingatlant?
Milyen lakást válasszunk kollégium helyett Budapesten?
Milyen lakást vásároljunk albérletkiadás céljára Budapesten?